Εντός της Εβδομάδας η Ρύθμιση για τον Φόρο στο Φυσικό Αέριο Ηλεκτροπαραγωγής

Εντός της Εβδομάδας η Ρύθμιση για τον Φόρο στο Φυσικό Αέριο Ηλεκτροπαραγωγής
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 29 Ιουλίου 2024 - 08:21

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η προώθηση στη Βουλή από το ΥΠΕΝ της ρύθμισης για την   επιβολή του έκτακτου φόρου στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές αναμένουν τις τιμές της κιλοβατώρας του Αυγούστου. Οι πάροχοι ρεύματος θα   ανακοινώνουν στις 2 Αυγούστου τις τιμές του ρεύματος για τον  μήνα Αύγουστο οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα κινούνται στα ίδια ή λίγο υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του Ιουλίου

Ήδη η Protergia ανακοίνωσε σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον Αύγουστο, ενώ και άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικής  ενέργειας όπως η Elpedison, η  ΗΡΩΝ και η NRG αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Έτσι, φαίνεται ότι χαμηλώνει  και ο πήχης για τις επιδοτήσεις της κιλοβατώρας που θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για να συγκρατήσεις τις τιμές στο ρεύμα. Όπως δήλωσε προ ημερών και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης «απ’ ότι βλέπω υπάρχει μια τάση πολύ μεγάλης αυτοσυγκράτησης από κάποιους από τους παρόχους».

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός για τις εξελίξεις όσον αφορά στην ανάγκη επιδοτήσεων στο ρεύμα και  το ύψος του φόρου στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή θα είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, η οποία  κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με περισσότερους από 7,2 εκατομμύρια πελάτες.

Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας που θα ανακοινώσει ο κυρίαρχος «παίκτης» της αγοράς για τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου θα δώσει και το σήμα για το ύψος  της  επιδότησης των οικιακών τιμολογίων και κατ΄ επέκταση του φόρου στο φυσικό αέριο. Τον Ιούλιο, η χρέωση της ΔΕΗ στο  ειδικό τιμολόγια (πράσινο) ήταν στα  13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον Αύγουστο θα κινηθεί βάσει της ίδιας πολιτικής που είχε ακολουθήσει το προηγούμενο δίμηνο για τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος για τα νοικοκυριά.  

Το επιτελείο του  υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως θα επιδιώξει, με τη βοήθεια των επιδοτήσεων, τη συγκράτηση της κιλοβατώρας στα 15 λεπτά.  Και όσο χαμηλότερες θα είναι οι χρεώσεις των εταιρειών προμήθειας στα κυμαινόμενα τιμολόγια Αυγούστου τόσο χαμηλότερο θα είναι και το ύψος των επιδοτήσεων που θα απαιτηθεί, άρα και ο φόρος που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι τις ημέρες ανακοίνωσης των έκτακτων μέτρων παράγοντες του ΥΠΕΝ υπολόγισαν το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τις επιδοτήσεις στα 80 -100 εκατ. ευρώ, πλέον το αντίστοιχο ποσό έχει «προσγειωθεί» στα   20 με 40 εκατ. ευρώ.  

Πάντως,  τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας – ακολουθώντας και τις τάσεις αποκλιμάκωσης  στα χρηματιστήρια ενέργειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Η μέση τιμή από 219,28 ευρώ/MWh στις 22 Ιουλίου, χθες έπεσε στα 80,95 ευρώ/MWh και προχθές στα 103,55 ευρώ/MWh, γεγονός που επιβεβαιώνει όσους μιλούσαν για πρόσκαιρο φαινόμενο και τους ηλεκτροπαραγωγούς που είχαν μιλήσει για υπερβολική αντίδραση της  κυβέρνησης.