Κανένα σημάδι ανάκαμψης δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ο κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας, παρότι η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επιπλέον στήριξη και επενδύσεις

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «θλιβερή κατάσταση», δήλωσε στο CNBC ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών και επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στην ING. Οι άδειες για νέα κτίρια μειώθηκαν κατά 24,2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 και κατά σχεδόν 40% από τον Μάιο του 2022.

«Οι οικοδομικές άδειες στη Γερμανία συνεχίζουν να βλέπουν μόνο προς μία κατεύθυνση: προς τα κάτω», δήλωσε ο Φέλιξ Πακλέπα, επικεφαλής της Κεντρικής Ενωσης της γερμανικής κατασκευαστικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι από τον Απρίλιο του 2022 καταγράφεται μόνο ύφεση. «Δεν χρειάζεται πτυχίο στατιστικής για να αντιληφθεί κανείς ότι η Γερμανία διολισθαίνει σε μια βαθιά κρίση οικοδόμησης κατοικιών», τόνισε.

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό, με το κλίμα και τις προσδοκίες να έχουν αγγίξει ιστορικά χαμηλά το 2024. Ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον κλάδο, αλλά ακόμη κι αν αντιμετωπιστούν οι δύο αυτοί παράγοντες θα συνεχίσουν να εκκρεμούν σοβαρά προβλήματα, όπως το κόστος κατασκευής και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Ο Κλάους Ουολράμπε, επικεφαλής ερευνών στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo, συμφώνησε ότι η έλλειψη ζήτησης κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Το υψηλό κόστος κατασκευής κατοικιών για τα νοικοκυριά παραμένει το «βασικό πρόβλημα», είπε.

Σημειώνεται πως η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στον προϋπολογισμό του 2025 για τόνωση των επενδύσεων στις κατασκευές και ανέγερση περισσότερων κατοικιών, ιδίως με χρηματοδότηση για προσιτή, κοινωνική στέγαση και με στήριξη των νοικοκυριών που κατασκευάζουν πράσινες κατοικίες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η προσέγγιση της κυβέρνησης έχει «πολύ μικρό αντίκτυπο», επισήμανε ο Μπρζέσκι της ING, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα δεν φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. «Τα νέα μέτρα κινούνται και πάλι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα για να προκαλέσουν πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού», δήλωσε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι απαιτούνται αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες και προσωρινά μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου, όπως μείωση των φόρων ή του κόστους συναλλαγών.

Ο Ουολράμπε δήλωσε από την πλευρά του πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης είναι προς το παρόν ακριβώς αυτό: υποσχέσεις. Παράλληλα, σημείωσε, οι εταιρείες δεν έχουν μεγάλο περιθώριο για τα μελλοντικά τους σχέδια, καθώς τα μέτρα που συνδέονται με τον προϋπολογισμό θα ισχύουν κατά πάσα πιθανότητα μόνο για ένα έτος και όχι περισσότερο.

 (από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)