Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπροσωπεύοντας το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της κοινότητας και ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με νέα έκθεση της δεξαμενής σκέψης Ember, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι 33% κατά την ίδια περίοδο πέρσι, αναφέρει η Ember σε ανακοίνωσή της. Η έκθεση αποκαλύπτει την πανευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση, με 13 χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, και της Ουγγαρίας, να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια παρά από ορυκτά καύσιμα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ μείωσε τη χρήση άνθρακα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά 24% και τη χρήση φυσικού αερίου κατά 14% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Chris Rosslowe, ανώτερος αναλυτής ενεργειακών και κλιματικών δεδομένων στην Ember, δήλωσε ότι, το πρώτο εξάμηνο του έτους αναδεικνύει τον μειωμένο ρόλο των ορυκτών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας και «κέρδη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που υπερβαίνουν τις προσωρινές διακυμάνσεις των συνθηκών».

«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής μετατόπισης και συμβαίνει με ταχείς ρυθμούς», δήλωσε ο Rosslowe. «Αν τα κράτη μέλη μπορέσουν να διατηρήσουν τη δυναμική τους στην ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, τότε η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα αρχίσει πραγματικά να γίνεται ορατή», πρόσθεσε ο Rosslowe.