500.000 τέτοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα με στόχο να έχουν κέρδος από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας

Στροφή σε ηλιακά πάνελ που τοποθετούνται σε στέγες και σε μπαλκόνια έχουν κάνει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Γερμανία για να κερδίσουν από την ηλεκτρική ενέργεια.

Περισσότερα από 500.000 τέτοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα αφού ευνοούν τόσο οι προσιτές τιμές όσο και η κείμενη νομοθεσία που επιτρέπει την αξιοποίησή τους χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι τους πρώτους έξι μήνες του 2024 η χώρα αύξησε τη διαθέσιμη ισχύ σε φωτοβολταϊκά κατά 9 γιγαβάτ σύμφωνα με στοιχεία της εποπτικής αρχής του κλάδου στη Γερμανία, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι «New York Times».

Αυτό το διάστημα καταγράφεται συνεχής αύξηση στις εγκαταστάσεις για φωτοβολταϊκά στη χώρα, ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ο πρόεδρος της υπηρεσίας δικτύων Κλάους Μιούλερ, κάνοντας λόγο για αύξηση της ισχύος αυτής κατά 10% σε σύγκριση με τα τέλη του 2023. Από αυτή τη νέα ισχύ τα δύο τρίτα εγκαταστάθηκε σε κτίρια και ειδικά σε στέγες και σε μπαλκόνια, όπως είπε.

Η Γερμανία στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει μέχρι το 2030 το ποσό της ενέργειας που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών, ώστε αυτή να φτάσει τα 600 γιγαβάτ. Ειδικά φέτος η Γερμανία αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δείχνουν χωριστά στοιχεία της Rystad Energy.

Θετικά έχει λειτουργήσει επίσης πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη που επιτρέπει τη χρήση μικρού σχετικά μεγέθους μπαταριών οι οποίες επιτρέπουν σε χρήστες να αποθηκεύουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιούν το βράδυ ή όταν έχει περιορισμένη ηλιοφάνεια.

Ειδικές εφαρμογές

Ειδικές εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν πόσο ηλεκτρική ενέργεια παράγουν τα συστήματά τους ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούν να τη διαχειρίζονται ανάλογα. Πολλοί χρήστες μάλιστα έχουν φτάσει να διαγωνίζονται με τους γείτονές τους για το ποιος θα παράξει την περισσότερη τέτοια ενέργεια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι τιμές του ρεύματος και στη Γερμανία είχαν καταγράψει πολύ μεγάλη άνοδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πλέον διαμορφώνονται σε 25 λεπτά του ευρώ ανά μεγαβατώρα και παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Γερμανία είχε δώσει κίνητρα σε νοικοκυριά να εγκαθιστούν ηλιακά πάνελ στις σκεπές των σπιτιών, πριμοδοτώντας τα όταν έστελναν ενέργεια στο δίκτυο. Στη συνέχεια αυτή η πρακτική ατόνησε και τώρα καταγράφεται ξανά αύξηση στο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση στις κατοικίες μικρότερων αλλά πολλών συστημάτων – τα οποία εγκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

Τέτοιες πιο απλές και προσιτές εγκαταστάσεις είναι ακόμη δημοφιλείς και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, δείχνουν επίσης τα στοιχεία των «ΝΥΤ». Η αύξηση του ενδιαφέροντος από τα νοικοκυριά οφείλεται στο ότι οι τεχνολογίες αυτές και τα υλικά έχουν γίνει ακόμη πιο προσιτά το τελευταίο διάστημα.

Στη Γερμανία μεμονωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ που προορίζονται για εγκατάσταση από τα ίδια τα νοικοκυριά πωλούνται από 200 ευρώ σε ειδικευμένα καταστήματα. Ολοκληρωμένα συστήματα που περιλαμβάνουν βάσεις, καλώδια και ινβέρτερ πωλούνται προς περίπου 400 ευρώ το κιτ.

Για να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο η τεχνολογία αυτή, η κυβέρνηση στο Βερολίνο πέρασε ειδική νομοθεσία που δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτες ακινήτων ή σε εταιρείες που ελέγχουν πολλά ακίνητα να βάζουν φρένο στις εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ σε κατοικίες. Επίσης έγινε πιο εύκολη η καταγραφή και αδειοδότηση τέτοιων συστημάτων.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")