Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παράσχει εγγύηση ύψους 500 εκατομμύρια ευρώ στην Deutsche Bank για να τη βοηθήσει να στηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η λεγόμενη «αντεγγύηση» είναι η πρώτη στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώθηκε από την αναπτυξιακή τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο για την ενίσχυση της δυναμικής της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Αυτό συνέβη μετά την παρουσίαση από την Επιτροπή μιας δέσμης μέτρων με στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης των εμπορικών τραπεζών για την αύξηση της εξάπλωσης των ΑΠΕ ώστε να συμβάλει στην τήρηση των κλιματικών πολιτικών και στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αντεγγυήσεις είναι υποσχέσεις για την κάλυψη των ζημιών σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη σε σχέση με ένα δάνειο. Η κίνηση της ΕΤΕπ αποσκοπεί στο να επιτρέψει στην Deutsche Bank να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων ύψους έως και 1 δις ευρώ για επενδύσεις σε αιολική παραγωγή και συνδέσεις δικτύου.

Το χαρτοφυλάκιο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να δώσει ώθηση σε επενδύσεις ύψους έως και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από εταιρείες ή ιδιώτες, ανέφεραν οι τρεις οργανισμοί σε κοινή δήλωσή τους. Οι κατασκευαστές αιολικού εξοπλισμού αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η αβέβαιη ζήτηση, η αργή αδειοδότηση έργων και οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και ο υψηλός πληθωρισμός και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Οι κινέζοι ανταγωνιστές επεκτείνονται επίσης στην ΕΕ με προϊόντα χαμηλών τιμών.

Η πρωτοβουλία της ΕΤΕπ ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να στηρίξει την κατασκευή 32 GW νέας αιολικής ισχύος, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για 117 GW νέας ισχύος έως το 2030.