Ρεύμα για Αγρότες: Υποχρεωτική Μετάπτωση στο Τιμολόγιο «Γαία»

Ρεύμα για Αγρότες: Υποχρεωτική Μετάπτωση στο Τιμολόγιο «Γαία»
του Χρήστου Κοντογεώργη
Πεμ, 1 Αυγούστου 2024 - 08:21

Την υποχρεωτική μετάπτωση όλων των αγροτών στο νέο ειδικό προϊόν «Γαία» προβλέπει τροπολογία του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η ανάγκη προέκυψε καθώς από τον περασμένο Μάιο, οπότε μπορούσαν οι περίπου 190.000 κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο, έως και σήμερα, μόνο 12.500 αγρότες έχουν εκκινήσει τη διαδικασία για να κατοχυρώσουν ευνοϊκή τιμολόγηση για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν

Οι συμβάσεις για τα τιμολόγια «Γαία» που ουσιαστικά διαθέτει η ΔΕΗ (η πλειονότητα των Ελλήνων αγροτών είναι πελάτες της) είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση. Για την πρώτη διετία η τιμή έχει οριστεί στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όσοι έχουν οφειλές σε ρύθμιση η τιμή αυξάνεται στα 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τους υπόλοιπους κατόχους συνδέσεων αγροτικού τιμολογίου οι τιμές της κιλοβατώρας είναι στα 9,8 λεπτά χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές και στα 11 λεπτά για εκείνους που έχουν οφειλές σε ρύθμιση.

Για τα επόμενα 8 έτη προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος. Για τα υπόλοιπα 2/3 της κατανάλωσης οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα ως πάροχο τη ΔΕΗ ή όποιον άλλον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας επιθυμούν. Το πάγιο του τιμολογίου «Γαία» είναι στα 10 ευρώ ανά μήνα.

Τα αγροτικά προϊόντα «Γαία» διατίθενται σε συνδέσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση που ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες ή σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ομάδες, οργανώσεις και ενώσεις παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, αγροτικοί ή αναγκαστικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αναγκαστικών συνεταιρισμών, ανώνυμη εταιρική σύμπραξη. Επίσης, την ευνοϊκή τιμολόγηση του «Γαία» μπορούν να κατοχυρώσουν νομικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις που ασκούν συμβολαιακή γεωργία.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που ο αγρότης καταγγείλει τη σύμβαση με το ειδικό αγροτικό τιμολόγιο πριν τη λήξη της θα επιβαρύνεται με ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή 700 ευρώ αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Από 1η Αυγούστου 2024 οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που κατά τηνέναρξη ισχύος του παρόντος προσφέρουν Τιμολόγιο ΓΑΙΑ ως προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέρουν σε αυτό τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος στους οποίους παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των παροχών που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ). Μέχρι 31η Οκτωβρίου 2024 οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενημερώνουν τους καταναλωτές αυτούς για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που θα τους βάρυνε βάσει του προϊόντος προμήθειας που διέθεταν πριν από ένταξή τους στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ. Αν ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται από κάτοχο που έχει ενταχθεί στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, δεν καλύπτει ενεργειακές ανάγκες αγροτικής παραγωγήςή εκμετάλλευσης ή ο κάτοχος της σύνδεσης έχει απωλέσει την ιδιότητα βάσει της οποίας εντάχθηκε στο Τιμολόγιο ΓΑΊΑ, απεντάσσει τον κάτοχο της σύνδεσης από Τιμολόγιο ΓΑΙΑ.

Οι κάτοχοι συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, βάσει των προβλέψεων της νέας ρύθμισης και δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτό, δύνανται μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 να δηλώσουν τη βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, και μετά τη σύναψη σχετικής σύμβασης προμήθειας απεντάσσονται από το Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση».