Σχέδιο με δύο εναλλακτικά σενάρια για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έχει ήδη στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

Η μεγάλη ανησυχία και το βασικό επίδικο είναι οι δασμοί, ύψους 10%, που έχει προαναγγείλει ότι θα επιβάλει ο Τραμπ στα εισαγόμενα είδη και οι οποίοι υπολογίζεται πως μπορεί να κοστίσουν στην Ε.Ε. έως και 150 δισ. ευρώ ετησίως. Απέναντι σ’ αυτόν τον κίνδυνο, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times», στις Βρυξέλλες υπάρχει ήδη σχεδιασμός «καρότου και μαστιγίου»: Το ευρωπαϊκό Plan A προβλέπει άμεση προσέγγιση και μια γρήγορη εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ εάν εκλεγεί πρόεδρος. Εάν όμως αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επιμείνει στην προστατευτική πολιτική του, το Plan B της Ε.Ε. περιλαμβάνει στοχευμένα εμπορικά αντίποινα.

Κατάρτιση λίστας

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. ήδη καταρτίζει λίστα με τις αμερικανικές εισαγωγές στις οποίες θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 50% ή και υψηλότερους. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε εταίρος για τις ΗΠΑ και όχι πρόβλημα», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Θα επιδιώξουμε συμφωνίες, αλλά είμαστε έτοιμοι και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας εάν χρειαστεί. Δεν θα μας καθοδηγεί ο φόβος».

Στην πρώτη προεδρική θητεία Τραμπ, από το 2017 έως το 2021, η Ευρώπη δέχθηκε ισχυρό εμπορικό πλήγμα. Ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τότε η Ε.Ε. απάντησε με ανταποδοτικούς δασμούς 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως αυτό το καθεστώς τελεί υπό αναστολή έως τον Μάρτιο του 2025 μετά την προσωρινή συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., δήλωσε στους «Financial Times» ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αποφύγουν μια επανάληψη της αντιπαράθεσης του παρελθόντος.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και ειδικά στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για το εμπόριο» είπε, σπεύδοντας όμως να προειδοποιήσει: «Υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά μας με δασμούς και είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε ξανά εάν χρειαστεί».

Ο Ντομπρόβσκις τάχθηκε υπέρ μιας «συνεργατικής προσέγγισης» και είπε ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοιχτές σε «στοχευμένες συμφωνίες» για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος προς τις ΗΠΑ, που φθάνει στα 156 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Γιαν Χάτζιους εκτιμά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή του, ότι ένας πόλεμος δασμών θα έπληττε την Ε.Ε. περισσότερο από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα θα κόστιζε 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε., έναντι 0,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")