Κροατία: Συμφωνία Χρηματοδότησης Ύψους 533 Εκ. Ευρώ για Ανάπτυξη Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου

Κροατία: Συμφωνία Χρηματοδότησης Ύψους 533 Εκ. Ευρώ για Ανάπτυξη Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 1 Αυγούστου 2024 - 15:54

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κροατικού Υπουργείου Οικονομίας, ο Υπ. Οικονομίας, Α. Šušnjar και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Plinacro (διαχειριστή του κ/συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου), Ι. Arar υπέγραψαν, στις 19/7, συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 533 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του στρατηγικού έργου ανάπτυξης του κ/συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (φ/α)

Όπως αναφέρει στο πρόσφατο ενημερωτικό της δελτίο η ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ, το εν λόγω έργο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κροατικής κυβέρνησης για ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού και ανάδειξη της χώρας σε

περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Αφορά στην κατασκευή τεσσάρων αγωγών φ/α, οι οποίοι θα συνδεθούν (μέσω του αγωγού Omišalj-Zlobin) με τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη νήσο Krk, αυξάνοντας τη μεταφορική ικανότητα του συστήματος αγωγών φ/α προς τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, εν όψει της επέκτασης της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στο Krk από 2,9 σε 6,1 δισ. κ.μ., σχεδιάζεται η κατασκευή των αγωγών Zlobin - Bosiljevo μήκους 58 χλμ., Bosiljevo - Sisak μήκους 101 χλμ., Kozarac - Sisak μήκους 21 χλμ. και Zabok - Lučko μήκους 36 χλμ.. Οι κατασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό Zlobin – Bosiljevo έχουν ήδη αρχίσει, ενώ για τα άλλα τρία τμήματα επίκειται η προκήρυξη διαγωνισμών για την προμήθεια σωλήνων και για τις κατασκευαστικές εργασίες.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας χρηματοδότησης, ο Κροάτης Υπ. Οικονομίας δήλωσε ότι η υλοποίηση των έργων επέκτασης της χωρητικότητας του τερματικού ΥΦΑ στο Krk και ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς φ/α θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και στην ασφάλεια του εφοδιασμού με φ/α τόσο της Κροατίας, όσο και άλλων κ-μ ΕΕ. Προσέθεσε δε ότι τέτοια έργα υποστηρίζουν τη θέση της Κροατίας ως διεθνούς ενεργειακού κόμβου.

Οι εργασίες αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς φ/α αναμένεται, σύμφωνα με την Plinacro, να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2026, ήτοι έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης της χωρητικότητας του τερματικού ΥΦΑ στο Krk.