Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας "CIVICS/DRYADS", που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα SCANlab του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία PROBOTEK και την ευγενική υποστήριξη της Huawei ως χορηγού στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας. 

Η συνέργεια στοχεύει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω του έγκαιρου εντοπισμού και της αντιμετώπισης ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων ή έκτακτων συμβάντων, όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που μαστίζουν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. 

Κατά την εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από θεσμικούς φορείς της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε πτήση drone και προσομοίωση καπνού-φωτιάς, αναδεικνύοντας στην πράξη τις εντυπωσιακές δυνατότητες που παρέχει ο συνδυασμός του συστήματος CIVICS/DRYADS του ΕΚΠΑ και του συστήματος VeNUS της PROBOTEK στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων. 

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκε πως το CIVICS/DRYADS, μέσω καινοτόμων αλγορίθμων και επέκτασης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί για την ανίχνευση φωτιάς, μπορεί να ανιχνεύει ανθρωπογενείς κινδύνους (όπως συγκεντρώσεις απορριμμάτων και καύσιμης ύλης σε δάση), συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόληψη πυρκαγιών. Στη συνέχεια έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας των συστημάτων CIVICS/DRYADS και VeNUS για την ανίχνευση φωτιάς με χρήση drone. 

Το σύστημα VeNUS ανέλυσε σε πραγματικό χρόνο και με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα της εικόνας που συλλέχθηκαν από το drone και έδωσε σήμα εκδήλωσης φωτιάς στην πλατφόρμα CIVICS/DRYADS. Ακολούθως, η πλατφόρμα, σε συνδυασμό με τους τοποθετημένους αισθητήρες φωτιάς και τα μετεωρολογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα της περιοχής, προέβλεψε με ακρίβεια την πορεία της, την απόσταση που θα διανύσει και τον χρόνο που θα χρειαστεί για να φτάσει σε κατοικημένες περιοχές αξιοποιώντας αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, ενώ επισήμανε ποιες περιοχές θα κινδυνεύσουν από το φαινόμενο, και χρειάζονται εκκένωση, ενώ παράλληλα παρείχε ειδοποιήσεις για τις διαθέσιμες διαδρομές διαφυγής. 

Επομένως, λύσεις σαν και αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς υποστηρίζουν τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των κρίσεων και ενισχύοντας την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα και την προστασία των πολιτών. 

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κυρία Ζωή Ράπτη, δήλωσε: "Η τεχνολογία φέρνει ριζικές αλλαγές σε κάθε τομέα πολιτικής στον οποίο εφαρμόζεται, και το καινοτόμο σύστημα CIVICS/DRYADS αποτελεί ζωντανή απόδειξη αυτού. Συγχαρητήρια λοιπόν στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη και υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού συστήματος πολιτικής προστασίας το οποίο έλαβε πρόσφατα διεθνή αναγνώριση και χρηματοδότηση από το ICLEI Action Fund. Πολλά συγχαρητήρια και στη νεοφυή εταιρία PROBOTEK για τη συνέργεια με το Πανεπιστήμιο με το σύστημα drone και επόπτευσης VeNUS. Επιδιώκουμε την περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων της χώρας μας και των νεοφυών επιχειρήσεων, με στόχο την προαγωγή της έρευνας και τη διασύνδεση της με την αγορά εργασίας." 

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ, κύριος Χρήστος Καραγιάννης, ανέφερε: "Η έρευνα, η καινοτομία και η αγορά συνδυάστηκαν άψογα σ’ αυτό το πρωτοποριακό σύστημα πολιτικής προστασίας και περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας. Θέλω να συγχαρώ την ερευνητική ομάδα SCANlab καθώς αυτό που δημιούργησαν δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η ακαδημαϊκή έρευνα μπορεί να υλοποιεί λύσεις με άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας." 

Η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνη της Ερευνητικής Ομάδας SCANlab, κυρία Αθανασία Αλωνιστιώτη, δήλωσε: "Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για το σύστημα πολιτικής προστασίας CIVICS/DRYADS, το οποίο με σκληρή δουλειά ανέπτυξαν οι ερευνητές μας και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων. Μετά την αρχική επιτυχή συνέργεια με το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ελπίζουμε η εφαρμογή του να επεκταθεί και σε πολλούς ακόμα δήμους καθώς και σε άλλους φορείς σχετικούς με την πολιτική προστασία." 

O Συνιδρυτής και COO της PROBOTEK, κύριος Παναγιώτης Αποστολόπουλος, υπογράμμισε ότι οι πυρκαγιές συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική απειλή για τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα η ανάγκη για προηγμένα συστήματα έγκαιρου εντοπισμού να είναι πιο μεγάλη από ποτέ. "H ανάπτυξη του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησής VeNUS της εταιρείας μας, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς καλύπτει τεράστιες περιοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα και δίνει άμεση και σαφή επίγνωση της κατάστασης για γρήγορη ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των πρώτων ανταποκριτών", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Την εκδήλωση έκλεισε ο CEO Southeast European Region της Huawei, κύριος Ren Fujun, ο οποίος δήλωσε: "Τα τελευταία 20 χρόνια, η Huawei έχει εισαγάγει στην Ελλάδα κορυφαίες τεχνολογίες, πιστεύοντας στη δύναμη της καινοτομίας για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους. Είναι ιδιαίτερη χαρά μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας και ειδικότερα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, να στηρίζουμε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την PROBOTEK, προβάλλοντας τα καινοτόμα συστήματα που έχουν δημιουργήσει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επιστημονική καινοτομία της χώρας σε συνεργασία με Πανεπιστηνιακά Ιιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις. Με το ρητό "Η Huawei στην Ελλάδα, για την Ελλάδα", θα συνεχίσουμε επίσης να συνεισφέρουμε στη χώρα καθώς είμαστε βέβαιοι ότι οι κορυφαίες τεχνολογίες θα ωφελήσουν σημαντικά την ελληνική κοινωνία."