Οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία ότι πρέπει να απογαλακτιστούν από το ρωσικό πετρέλαιο και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές αφότου οι δύο ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ κατήγγειλαν ότι η Ουκρανία εμποδίζει τις προμήθειες από τη Ρωσία. Αναλυτικότερα, σε επιστολή προς τη Βουδαπέστη και τη Μπρατισλάβα που είδαν οι Financial Times, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρει ότι «η διαφοροποίηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να επιδιωχθεί ενεργά»

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ζήτησαν από την Επιτροπή να παρέμβει στη διαμάχη τους με την Ουκρανία μετά την επιβολή κυρώσεων από το Κίεβο στη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Lukoil.

Δεδομένου ότι βασίζονται στο ρωσικό αργό που ρέει μέσω της Ουκρανίας μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης από τη Lukoil, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι η κίνηση απειλεί να προκαλέσει ελλείψεις καυσίμων στις αγορές τους.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δύο χώρες είχαν αρκετές προμήθειες αφού η συνολική ροή δεν είχε μειωθεί. «Οι επείγουσες διαβουλεύσεις» που ζήτησαν οι δύο χώρες, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Ουκρανία, δεν ήταν απαραίτητες, σύμφωνα με τον εκρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία έλαβαν εξαιρέσεις από την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε όλη την ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, επειδή, όπως είχαν ισχυριστεί τότε, δεν υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, ο Ντομπρόβσκις, στην επιστολή που επικαλούνται οι FT, λέει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν έναν υπάρχοντα αγωγό που φέρνει αργό πετρέλαιο από την Κροατία.

«Η τρέχουσα ανάλυση της επιτροπής δείχνει ότι υπάρχει επαρκής χωρητικότητα για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέσω εναλλακτικών αγωγών όπως ο αγωγός Janaf Adriatic».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε ότι σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα για να συζητηθεί το θέμα από εκπροσώπους όλων των κρατών-μελών «ένας σημαντικός αριθμός...αναρωτήθηκε γιατί η Ουγγαρία και η Σλοβακία προφανώς δεν είχαν ακόμη εξερευνήσει εναλλακτικές λύσεις μέχρι στιγμής». Όπως ανέφερε, η MOL, η ουγγρική ενεργειακή εταιρεία, είχε «διατυπώσει με επίσημες επιστολές ότι η Lukoil δεν ήταν πράγματι ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου που μεταφέρθηκε μέσω της Ουκρανίας για τον όμιλο MOL», πράγμα που σημαίνει ότι οι προμήθειες που έρχονται μέσω της Druzhba δεν επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις του Κιέβου.

Ο Ντομπρόβσκις συνάντησε τον Ντένις Σμιχάλ, τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο οποίος τού ανέφερε ότι αρκετό πετρέλαιο ρέει ακόμα μέσω της Ντρούζμπα. Η MOL έχει μακροχρόνιες συμβάσεις με Ρώσους προμηθευτές.Το αργό από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει μόλις το 3 τοις εκατό της ζήτησης σε όλη την ΕΕ, ανέφερε η Επιτροπή.


Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα την Κομισιόν για «εκβιασμό», λέγοντας ότι διώκει τις δύο χώρες λόγω της αντίθεσής τους στον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Ο Σιγιάρτο, μάλιστα, δήλωσε, ότι ίσως ήταν «οι Βρυξέλλες, όχι το Κίεβο, που εφηύρε το όλο θέμα... που ήθελε να εκβιάσει δύο χώρες που έχουν ταχθεό υπέρ της ειρήνης [στην Ουκρανία και] που απορρίπτουν τις μεταφορές όπλων».

Από την πλευρά της, η Σλοβακία δήλωσε ότι θα παράσχει πρόσθετες πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Εφόσον δεν επιλυθεί με κανέναν τρόπο η απεμπλοκή των προμηθειών πετρελαίου, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Σλοβακίας», πρόσθεσε. 


Οι σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και Βρυξελλών επιδεινώθηκαν τον περασμένο μήνα μετά την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από τη Βουδαπέστη. 


Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέφτηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα όπου φέρεται να προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την ειρήνη στην Ουκρανία, προκαλώντας κατακραυγή από άλλους ηγέτες της ΕΕ που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν τους εκπροσωπούσε. 


Η Επιτροπή παρακρατεί δισεκατομμύρια κονδύλια της ΕΕ από την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Ο Όρμπαν εμποδίζει άλλα κράτη μέλη να πληρωθούν από την ΕΕ για ορισμένα από τα όπλα που έχουν στείλει στην Ουκρανία. 


Η Σλοβακία, η οποία είχε μια πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό από πέρυσι τον σύμμαχο του Όρμπαν, τον Ρόμπερτ Φίκο, έχει απειλήσει με δράση κατά της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Φίκο υπέστη απόπειρα δολοφονίας από φιλο-ουκρανό πολίτη. 


Η Σλοβακία δεν έχει σχολιάσει ακόμη, ενώ εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αίτημα των FT για σχολιασμό.