ICIS: Ανοδικές Τάσεις στις Τιμές Φ. Αερίου τον Αύγουστο στην Ευρώπη Φέρνουν οι Διακοπές Λειτουργίας των Υποδομών της Νορβηγίας

ICIS: Ανοδικές Τάσεις στις Τιμές Φ. Αερίου τον Αύγουστο στην Ευρώπη Φέρνουν οι Διακοπές Λειτουργίας των Υποδομών της Νορβηγίας
energia.gr
Παρ, 2 Αυγούστου 2024 - 15:50

Οι προγραμματισμένες αλλά και οι έκτακτες διακοπές λειτουργίας των υποδομών φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ICIS, τον μεγαλύτερο πάροχο πληροφοριών για την αγορά πετροχημικών στον κόσμο. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο φορέας, οι ημερήσιες περικοπές δυναμικότητας στη Νορβηγία προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 130 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε σύγκριση με λιγότερο από 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, σύμφωνα με έκθεση του ICIS.

Η σημαντική μείωση της προσφοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια των τιμών και αβεβαιότητα στην αγορά, όπως δείχνει η έκθεση. Το ICIS σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου τον Ιούλιο έπεσαν σημαντικά σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου, καθώς τα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη περιορίζουν τα κέρδη στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως αναφέρει, η πτώση στις τιμές ανεκόπη εν μέρει εξαιτίας των «μη προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στις νορβηγικές υποδομές φυσικού αερίου και της μη προγραμματισμένης διακοπής στο εργοστάσιο υγροποίησης του Freeport των ΗΠΑ. Οι φόβοι για περαιτέρω περικοπές της ρωσικής προσφοράς παραμένουν μια σταθερή, αν και μειωμένη, απειλή για ανοδική πορεία» των τιμών, προσθέτει το ICIS.

Η παροχή νορβηγικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα παραμείνει αντικείμενο συζήτησης με τις προγραμματισμένες διακοπές να αυξάνονται και να ωθούν τις ημερήσιες περικοπές δυναμικότητας πέρα ​​από το όριο των 130 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Gassco.

«Οι εκτός προγράμματος διακοπές λειτουργίας, που ήταν χαρακτηριστικό των καλοκαιρινών μηνών, θα μπορούσαν να ωθήσουν τις περικοπές ακόμα πιο ψηλά. Συγκριτικά, οι ημερήσιες περικοπές δυναμικότητας ήταν κάτω από 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου», σύμφωνα με το ICIS.

Το ICIS σημείωσε ότι οι ρωσικές ροές προς την Αυστρία που συνδέονται με τη Μακροπρόθεσμη Σύμβαση (LTC) της OMV, 6,9 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, με την Gazprom Export πρόκειται να συνεχιστούν κανονικά τον Αύγουστο, αφού δεν υπήρξαν παρατυπίες σχετικά με τις πληρωμές στις 20 Ιουνίου.

«Η επόμενη ημερομηνία κατά την οποία οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που έχουν ακόμη ενεργούς LTC με την Gazprom Export θα πρέπει να καταβάλουν την επόμενη μηνιαία πληρωμή τους για την παράδοση του προηγούμενου μήνα είναι η 20η Αυγούστου, η οποία θα μπορούσε να δει το ασφάλιστρο κινδύνου να αυξάνεται γύρω από αυτήν την ημερομηνία. Ωστόσο, έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που η OMV προειδοποίησε για πρώτη φορά την αγορά για πιθανές περικοπές προσφοράς και καμία από τις προειδοποιήσεις αυτές δεν έχει πραγματοποιηθεί στο μεσοδιάστημα, κάτι που φαίνεται να μετριάζει τον σχετικό κίνδυνο της προσφοράς μέχρι στιγμής», τονίζει to ICIS.