Οι βρετανικές αρχές άσκησαν διώξεις κατά μίας σειράς πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ελβετικής εταιρείας τρέϊντινγκ, Glencore. Μεταξύ αυτών και ο πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού τμήματος, Άλεξ Μπερντ.

Ο Μπερντ και άλλοι τέσσερις ύποπτοι κατηγορούνται για διαφθορά σε σχέση με υποθέσεις που σχετίζονται με το εμπόριο πετρελαίου στην Αφρική. Η Υπηρεσία Σοβαρών Εγκλημάτων Εξαπάτησης ξεκίνησε την έρευνά της το 2019 και συνέχισε να συγκεντρώνει στοιχεία μέχρι πρόσφατα. Ο Μπερντ αποχώρησε από την Glencore το ίδιο έτος, κατέχοντας μετοχές δισεκατομμυρίων λιρών. Στη συνέχεια, ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Adaptogen Capital, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης. Ωστόσο, πρόσφατα αποχώρησε και από εκεί.

Συνολικά, τα πέντε πρώην στελέχη κατηγορούνται για παράνομες πληρωμές κρατικών αξιωματούχων στο Καμερούν, τη Νιγηρία, και την Ακτή Ελεφαντοστού από το 2007 μέχρι το 2014. Σημειώνεται ότι η ίδια η Glencore είχε δηλώσει ένοχη σε προηγούμενες υποθέσεις διαφθοράς, φτάνοντας το 2022 να πληρώσει 1,5 δις δολάρια ως αποζημίωση προς τα κράτη που επλήγησαν. Σε ανακοίνωσή της, η Glencore δήλωσε πως συνεργάστηκε με τις βρετανικές αρχές στην έρευνα κατά των πρώην στελεχών της καθώς «τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν θέση» στην εταιρεία.

Οι διώξεις κατά των πέντε κατηγορουμένων είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα σε μία σειρά ποινικών ενεργειών κατά των εταιρειών τρέϊντινγκ και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Οι επιχειρήσεις αυτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν κέρδη-μαμούθ τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.