Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασαν μία κοινή πλατφόρμα για την παροχή χρηματοδοτήσεων με σκοπό την εξερεύνηση κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών, με στόχο την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους έως 100 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω πρώτες ύλες είναι απαραίτητες για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της ΕΕ.

Η ΕΕ αναπτύσσει βιώσιμα έργα για κρίσιμες πρώτες ύλες για να μειώσει τον κίνδυνο πιθανών διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι βιομηχανικοί τομείς διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, διατηρώντας παράλληλα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα της ΕΕ. Το νέο αυτό σύστημα θα υποστηρίξει τους στόχους της νομοθεσίας της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και του σχεδίου REPowerEU.

Η ΕΤΑΑ παρέχει 25 εκατ. ευρώ και αυτό θα συνδυαστεί με τη συνεισφορά της ΕΕ από το πρόγραμμα "Ορίζοντας Ευρώπη" υπό την ομπρέλα InvestEU. Η πλατφόρμα στοχεύει στην κινητοποίηση επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Θα βασιστεί στην εκτεταμένη εμπειρία της ΕΤΑΑ στη χρηματοδότηση εξορύξεων, διευκολύνοντας επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο σε επιχειρήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακική Δημοκρατία και Σλοβενία), καθώς και σε οικονομίες της ΕΤΑΑ εκτός ΕΕ που καλύπτονται από το πρόγραμμα "Ορίζοντας Ευρώπη" (Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Κοσσυφοπέδιο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Τυνησία, Τουρκία και Ουκρανία).

Δεδομένου ότι οι δραστηριότητες εξερεύνησης ορυχείων δεν παράγουν ακόμη έσοδα, το καταλληλότερο μέσο στήριξης είναι τα ίδια κεφάλαια. Η ΕΤΑΑ αναμένει να επενδύσει σε 5-10 μικρές μεταλλευτικές εταιρείες (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις, ή μικρές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης) που αναλαμβάνουν την εξερεύνηση κρίσιμων πρώτων υλών σε επιλέξιμες χώρες. Η πλατφόρμα θα συμβάλει επίσης σε μία από τις βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής της ΕΤΑΑ για τον μεταλλευτικό τομέα, τη στήριξη της εξερεύνησης και παραγωγής μετάλλων και ορυκτών που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση υπεύθυνων δραστηριοτήτων εξερεύνησης, οι οποίες εκτελούνται σύμφωνα με υψηλά κριτήρια ESG. Η αυστηρή ευθυγράμμιση της ΕΤΑΑ με τη Συμφωνία του Παρισιού και ο έλεγχος της περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής θα εφαρμόζονται σε όλα τα έργα. Η πλατφόρμα αποτελεί μέρος του πρόσφατα εγκεκριμένου πλαισίου της ΕΤΑΑ για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων εξορύξεων ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε μετοχές και οιονεί μετοχές.