Μετά τη δολοφονία του Χανίγια, επίκειται η μετατροπή της γενοκτονίας σε κανονικό πόλεμο, με σοβαρό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε γρήγορα σε παγκόσμια ανάφλεξη. Ο λόγος δεν είναι ο βομβαρδισμός και η δολοφονία 12 παιδιών στα υψώματα του Γκολάν. Ο πραγματικός λόγος είναι η απόφαση του Ισραήλ (όχι μόνον του Νετανιάχου) να “τελειώσει τη δουλειά”, κατά την έκφραση του Τραμπ

Τι σημαίνει όμως “να τελειώσει τη δουλειά” και γιατί επιλέγεται να χτυπηθεί στόχος στην καρδιά της Τεχεράνης; Κατ’ αρχάς, το χτύπημα που “προκάλεσε” την εκδικητική ανταπόδοση έγινε πάνω σε έδαφος όχι ισραηλινό, αλλά στην κατεχόμενη περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν· πρόκειται για συριακή περιοχή που έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967, όπως η Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη. Πριν λίγες μέρες, το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη ότι όλα αυτά τα εδάφη κατέχονται παρανόμως.

Όλα τα θύματα του δολοφονικού χτυπήματος ήταν Δρούζοι, ούτε ένας Εβραίος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Χεζμπολάχ αρνείται την ευθύνη. Δεν είχε, άλλωστε, κανένα λόγο να φονεύσει Άραβες σε κατεχόμενα, κάτι που ποτέ δεν έχει κάνει στο παρελθόν. Πληθαίνουν, τέλος, οι μαρτυρίες ότι πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο που προέρχεται από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome.

Ας σημειωθεί ότι αμέσως μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ φονεύτηκαν τα 12 παιδιά και αμέσως μετά δολοφονήθηκε ο Χανίγια. Μία τέτοια επιχείρηση, όμως, χρειάζεται χρόνο και σοβαρή προεργασία. Είναι εμφανές ότι η ζωή των ομήρων δεν είναι προτεραιότητα για την ισραηλινή κυβέρνηση. Κάθε φορά που πλησιάζει μια συμφωνία, το Ισραήλ προβαίνει σε φονική κίνηση που διακόπτει τη διαπραγμάτευση. Και εφόσον υπάρχει αδιαφορία για τη ζωή Εβραίων ομήρων, προκαλεί ανεξήγητη έκπληξη η συγκίνηση για τη ζωή 12 παιδιών Δρούζων, δηλαδή πολιτών 3ης και 4ης κατηγορίας, πολύ κάτω από τους Μισραχί (Εβραίους από αραβικές χώρες) και τους Μπέτα ή Φαλάσα (από Αιθιοπία) στην ιεραρχημένη διαστρωμάτωση των πολιτών του Ισραήλ. Η ισχύς του δόγματος Χάνιμπαλ δείχνει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι απολύτως αναλώσιμη χάριν του γενικού σκοπού.
 
Ποια προτεραιότητα καθοδηγεί την σιωνιστική πολιτική; Η κατάκτηση όλο και περισσότερων εδαφών και η απομάκρυνση από αυτά των γηγενών Παλαιστινίων, ει δυνατόν όλων. Αυτό αποτελεί διακηρυγμένη αρχή του Σιωνισμού ήδη πολλά χρόνια πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Στη σημερινή συγκυρία, η αρχή εξειδικεύεται ως εξής: εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας από τον αραβικό πληθυσμό και συγχρόνως η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ισραήλ απαλλοτρίωση εδαφών της Δυτικής Όχθης προς παράνομο εποικισμό.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*O Διονύσης Γ. Δρόσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ηθική Φιλοσοφία, Ηθική και Πολιτική, Φιλοσοφία της Πολιτικής Οικονομίας και Νεώτερη Πολιτική Φιλοσοφία. Τα πεδία του ερευνητικού του έργου είναι ο Σκωτικός Διαφωτισμός, ο κλασικός πολιτικός και οικονομικός φιλελευθερισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική φιλοσοφία.