Οι μέσες ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom στην Ευρώπη τον Ιούλιο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο για φέτος, αυξημένες κατά 5,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και κατά 12% υψηλότερα από τον Ιούνιο, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters. Η αύξηση σε μηνιαία βάση αντανακλά το τέλος των εργασιών συντήρησης του αγωγού 

Turkstream που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία προς την Τουρκία, ενώ οι αναλυτές ανέφεραν επίσης μια εποχική αύξηση της ζήτησης καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας άρχισαν να διοχετεύουν φυσικό αέριο στις αποθήκες εν όψει του χειμώνα.

Οι υπολογισμοί του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, βασισμένοι σε δεδομένα από τον ευρωπαϊκό όμιλο μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και τις ημερήσιες εκθέσεις της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές αγωγών αυξήθηκαν στα 91,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) τον περασμένο μήνα από 86,6 mcm τον Ιούλιο του 2023 και από 81,8 mcm

τον φετινό Ιούνιο.Μέχρι στιγμής φέτος, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη έχουν ανέλθει περίπου σε 18,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Συγκριτικά, την περίοδο 2018-2019, όταν οι ετήσιες ροές προς την Ευρώπη έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, οι εξαγωγές κυμαίνονταν μεταξύ 175 bcm και 180 bcm.

Η Gazprom δεν έχει δημοσιεύσει τα δικά της μηνιαία στατιστικά στοιχεία από τις αρχές του 2023, ενώ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των υπολογισμών του.

Η Ρωσία παρείχε συνολικά περίπου 63,8 bcm αερίου στην Ευρώπη μέσα από διάφορες διαδρομές το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom και τους υπολογισμούς του Reuters. Ο όγκος μειώθηκε περαιτέρω, κατά 55,6%, στα 28,3 bcm πέρυσι.

Η Gazprom υπέστη ζημίες σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 - η πρώτη ετήσια απώλεια από το 1999 - μετά τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η καθαρή ζημία της, σύμφωνα με τα ρωσικά λογιστικά πρότυπα το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 88%, φτάνοντας στα 480,6 δισεκατομμύρια ρούβλια σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε ετήσια βάση, όπως ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο αναλυτής Ronald Smith από τη συμβουλευτική BCS δήλωσε ότι οι παγκόσμιες τιμές μειώθηκαν απότομα από τα επίπεδα - ρεκόρ που είχαν σημειώσει, προσθέτοντας ότι η προσαρμογή των τιμών της Gazprom έχει καθυστερήσει.

«Φέτος, οι τιμές ήταν σταθερές έως και ανοδικές, που σημαίνει ότι το φυσικό αέριο της Gazprom ήταν ανταγωνιστικό και οι εξαγωγές ανέκαμψαν σε επίπεδα που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως ‘η νέα κανονικότητα’», είπε.