Έκλεισε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής ο διαγωνισμός για την επιλογή του οίκου που θα αξιολογήσει την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη), Great Sea Interconnector (GSI), τον οποίο προκήρυξε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου στις 19 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αποσφράγισης που δημοσιεύθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου, eProcurement, ενδιαφέρον για αξιολόγηση της μελέτης επέδειξε μόνο μία εταιρεία.

Οπως αναφέρει το nomisma.com.cy, πρόκειται για την DNV AS, η οποία υπέβαλε προσφορά ύψους 44.750 ευρώ ενώ η εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού είχε καθοριστεί στις 45.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η DNV AS είναι κορυφαίος πάροχος ψηφιακών λύσεων για τη διαχείριση κινδύνου και τη βελτίωση της ασφάλειας και της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων για πλοία, αγωγούς, εργοστάσια επεξεργασίας, υπεράκτιες κατασκευές, ηλεκτρικά δίκτυα, έξυπνες πόλεις και άλλα.

Σημειώνεται ότι, η προσφορά αφότου αξιολογηθεί θα αποφασιστεί εάν η DNV AS πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί ή όχι και κατά πόσον ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί σε αυτή ή θα επαναπροκηρυχθεί.

Σε περίπτωση που κατακυρωθεί η προσφορά στην εταιρεία, η DNV AS σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της διασύνδεσης στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τελικό παραδοτέο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνοπτική περίληψη που θα περιγράφει τα βασικά ευρήματα της αξιολόγησης σε διαφανή, κατανοητή και απλή μορφή.

Ο κύριος στόχος 

Υπενθυμίζεται ότι, ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι να επανεξετάσει την μελέτη κόστους-οφέλους και να παράσχει τις κατάλληλες προτάσεις προς το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, οι οποίες θα συμβάλουν στην απόφαση για συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι τη μελέτη κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ, την οποία διενήργησε για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατέδειξε ότι η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών το 2030, έχουν ήδη αναλάβει να αξιολογήσουν τόσο το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της μελέτης κόστους-οφέλους αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Κυβέρνησης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.