Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είναι έτοιμος να μετάσχει τριμερούς διασκέψεως, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτης Τατάρ και την συμμετοχή αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, την 13η Αυγούστου στη Νέας Υόρκη, για την επίλυση της Κυπριακής ανωμαλίας, ως αποτελέσματος εισβολής και κατοχής του 38% του εδάφους της Μεγαλονήσου, υπό της Τουρκίας το 1974 αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αρνείται να μετάσχει, σύμφωνα με δηλώσεις του στα Κατεχόμενα.

Τα προς «συζήτησιν» προκαταρτικά θέματα είναι: Η Ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων που κατοχυρώνει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση , χωρίς τις κατάπτυστες «εγγυήσεις» των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου. Η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αμέσως μετά την επανένωση της νήσου κι ο «διαμοιρασμός» της εδαφικής εκτάσεως που θα αναλάβουν οι δύο κοινότητες, η Τουρκοκυπριακή κι η Ελληνική που θα μπορούσε να είναι στο 35-65 , εφ’ όσον βεβαίως συμφωνήσει η Τουρκία.

Τα επιμέρους ζητήματα προς διευθέτηση  είναι: Η Ιθαγένεια, η ισότιμη διαμονή μελών των δύο κοινοτήτων στην αντιπέρα πλευρά και το πρόβλημα των εποίκων, που δεν είναι έτοιμη να συζητήσει η Κυπριακή προεδρία.

Παρά την διαλλακτικότητα της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας, ο κ. Τατάρ αρνείται να προσέλθει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Δεν το επιτρέπει βέβαια η Τουρκία. Χωρίς αναγνώριση του ψευδοκράτους και πλήρη ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν συζητεί την επανένωση της νήσου, υφ’ οιουσδήποτε όρους. Αλλ’ η μεν Ισότητα παραβιάζει την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, η δε αναγνώριση της Τουρκικής κυριαρχίας – διότι περί αυτής τελικώς πρόκειται - καταργεί την ανεξαρτησία της Κύπρου και το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως του Κυπριακού λαού. Οπότε στερείται νοήματος πάσα διαπραγμάτευση στον ΟΗΕ.

Συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και η παρούσα διαίρεση της νήσου θα συνεχισθεί μέχρις ότου η Τουρκία εκλογικευθεί, είτε εμφανισθούν νέοι παράγοντες στην επίλυση.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί ο κ. Χριστοδουλάκης επιμένει στην έναρξη των συζητήσεων στον ΟΗΕ ενός προβλήματος που έχει σκαλώσει στην αδιαλλαξία της Τουρκίας; Πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα υποχωρήσει;

Ακόμη κι αν ήθελε ο Ερντογάν, δεν μπορεί. Η υποχώρηση της δημοτικότητος του στην Τουρκία κι η αδιαλλαξία της Κεμαλικής αντιπολιτεύσεως δεν θα το επέτρεπαν.

Το Κυπριακό κινδυνεύει σήμερα μόνον με τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους στον βορρά (ΤΚΒΚ) από Ισλαμικές χώρες, την χαλάρωση της αντιδράσεως της δύσεως με τις επικείμενες Αμερικανικές εκλογές και την ατυχή έκβαση του νέου …Κριμαϊκού πολέμου.

Γι’ αυτό ο κ. Χριστοδουλάκης χρειάζεται να εμφανίζεται έτοιμος για νέες «παραχωρήσεις» προς την Τουρκία. Δηλαδή, χρειάζεται ένα άλλοθι στις δόλιες προθέσεις των φιλοτούρκων, μεταξύ των οποίων κι ο νέος γραμματεύς του ΝΑΤΟ Ολλανδός κ. Μαρκ Χούτε.

Το Κυπριακό θα λυθεί όχι δια παραχωρήσεων αλλ’ όταν καταρρεύσει το ΤΚΒΚ και διαλυθεί  η Τουρκία στις 44 εθνότητες που την συναποτελούν.