Το Ίδρυμα Schneider Electric ανακοινώνει τους νικητές της πρωτοβουλίας "Youth Innovation for a Sustainable Future"

Το Ίδρυμα Schneider Electric ανακοινώνει τους νικητές της πρωτοβουλίας Youth Innovation for a Sustainable Future
energia.gr
Δευ, 5 Αυγούστου 2024 - 12:53

Το Ίδρυμα Schneider Electric ανακοίνωσε τους πρώτους 10 νικητές του παγκόσμιου διαγωνισμού της για υποβολή έργων, «Youth Innovation for a Sustainable Future», που ξεκίνησε με αφορμή τον εορτασμό της 25ης επετείου του Ιδρύματος. Οι νικήτριες πρωτοβουλίες, που επιλέχθηκαν από εκατοντάδες αιτήσεις σε τρεις ηπείρους, πρωτοπορούν με λύσεις

 

για έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Επικεντρώνονται στην προώθηση μιας δίκαιης μετάβασης, στην παροχή κατάρτισης σε δεξιότητες και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας.

«Youth Innovation for a Sustainable Future»: Μια παγκόσμια πρόσκληση για συνεισφορά

Η πρόσκληση για συμμετοχές, με τίτλο «Youth Innovation for a Sustainable Future» διοργανώνεται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Changemaker Companies της Ashoka, και στοχεύει στον εντοπισμό των 25 πιο επιδραστικών και καινοτόμων έργων που υποστηρίζουν τους νέους, από τις περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Ευρώπη, Αφρική & Μέση Ανατολή, Αμερική και Ασία). Αυτή η παγκόσμια πρόσκληση για συνεισφορά επικεντρώνεται στην επαγγελματική κατάρτιση, την επιχειρηματικότητα και τη δίκαιη μετάβαση, ενώ το βραβείο των 50.000 ευρώ θα απονεμηθεί στο νικητήριο έργο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής COP29 για το κλίμα, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Τα επιλεγμένα έργα θα λάβουν επίσης πρόσθετη προβολή μέσω των παγκόσμιων καναλιών και δικτύων του Ιδρύματος της Schneider Electric και της Ashoka.

Ο Gilles Vermot-Desroches, Senior Vice President της Schneider Electric Corporate Citizenship and Institutional Affairs και Γενικός Αντιπρόσωπος του Ιδρύματος Schneider Electric δήλωσε: «Η νέα γενιά συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση των καινοτόμων λύσεων του αύριο. Από την αρχή, το Ίδρυμά μας αναγνώρισε και εκτίμησε τον αντίκτυπο της νεολαίας, τονίζοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης των νέων για την προώθηση τόσο των μελλοντικών γενεών όσο και της προστασίας του πλανήτη μας».

Αναμέσα στους νικητές της πρωτοβουλιάς βρέθηκε και η ελληνική «Odyssea», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει τους νέους ευάλωτους ανθρώπους, να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης στην κοινωνία. O ιδρυτής και διευθυντής της Odyssea, Τζέι Μέξης δήλωσε σχετικά: «Είναι τιμή μας να είμαστε ανάμεσα στους νικητές του προγράμματος. Ευχαριστούμε το Schneider Electric Foundation και την Ashoka για την αναγνώριση των προσπαθειών μας για την ενδυνάμωση των νέων μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης σε "πράσινα" επαγγέλματα, και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης σε όλους τους τομείς του επιχειρηματικού κόσμου. Μαζί, οδηγούμε την αλλαγή προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.»

«Youth Innovation For A Sustainable Future»: Νικητές στην Ευρώπη

1) Odyssea (Ελλάδα) - Ενδυνάμωση των νέων με προοπτική την επιχειρηματική ενασχόλησή τους με τη βιωσιμότητα μέσω πρακτικής εκπαίδευσης στον πράσινο επιχειρηματικό σχεδιασμό.

2) ETRE - Réseau des écoles de la transition écologique (Γαλλία) - Δίκτυο σχολείων που παρέχουν προγράμματα κατάρτισης για τη διευκόλυνση της οικολογικής μετάβασης.

3) Youth STEM 2030 (Ηνωμένο Βασίλειο) – Ενθαρρύνοντας την εμπλοκή νέων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην εκπαίδευση STEM και στην ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων.

4) OPENS (Σερβία) - Προώθηση μιας ανοικτής κοινότητας για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις ενεργειακές λύσεις και τη βιωσιμότητα.

5) Play4Peace (Βέλγιο) – Ενδυνάμωση νέων με ευάλωτο κοινωνικό υπόβαθρο προερχόμενοι από αστικές περιοχές, μέσω παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης, επαγγελματικής κατάρτισης και αθλητικών δραστηριοτήτων.

«Youth Innovation For A Sustainable Future»: Νικητές στην Μέση Ανατολή και Αφρική

1) Ukuzola (Καμερούν) - Προωθεί την ενδυνάμωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιχειρηματιών μέσω της παροχής κοινόχρηστων χώρων διαβίωσης, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και με βιώσιμο τρόπο παγκόσμιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

2) Gigando Pela Paz (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) - Αυτή η πρωτοβουλία προστατεύει τη νεολαία που επηρεάζεται από ένοπλη βία και άλλες ευπάθειες, χρησιμοποιώντας την κοινωνική Capoeira, η οποία συνδυάζει αθλητισμό, πολιτισμό και εκπαίδευση στην ιδιότητα του πολίτη.

3) Mentor Arabia (Λίβανος) - Στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των νέων Αράβων, αυτή η οργάνωση εργάζεται για την πρόληψη επικίνδυνων συμπεριφορών, εστιάζοντας στην ανάπτυξη ικανοτήτων, την ευαισθητοποίηση, τη διάδοση γνώσεων και τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών.

4) Community Action for Advancing Sustainable Development, (Καμερούν) - Δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και μείωση της φτώχειας, ώστε να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα.

5) Πρωτοβουλία Νέων Αναδυόμενων Αγροτών (Ζάμπια) - Το έργο αυτό εστιάζει στην ενδυνάμωση των νέων τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν σε γεωργικές δραστηριότητες, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία πλούτου και ευκαιριών απασχόλησης στη Ζάμπια και σε ολόκληρη την Αφρική.

 «25 χρόνια νέοι»: Γιορτή της νεολαίας και 25 χρόνια δράσης

Το Ίδρυμα Schneider Electric Foundation ιδρύθηκε το 1999 υπό την αιγίδα του Foundation de France και υποστηρίζει τους φορείς αλλαγής που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την ενδυνάμωση των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, το ίδρυμα θα γιορτάσει τη νεολαία του κόσμου, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία και το περιβάλλον και κινητοποιώντας την υποστήριξη των εργαζομένων της εταιρείας. Το αποκορύφωμα αυτών των εορτασμών ήταν η έναρξη αυτής της παγκόσμιας πρόσκλησης για συνεισφορές με τον εταίρο του ιδρύματος για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την Ashoka.

Από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα Schneider Electric Foundation είναι πρωτοπόρο στην υποστήριξη θετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κοινωνικών προκλήσεων και πολλές καινοτομίες προέρχονται από νέους από όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα τους τιμά στην 25η επέτειό του, υποστηρίζοντας το μέλλον τους, το μέλλον μας, βοηθώντας τους να επηρεάσουν τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.