Η ExxonMobil ξεπερνά τα κέρδη του 2ου τριμήνου, λόγω της συμφωνίας με την Pioneer Natural Resources

Η ExxonMobil ξεπερνά τα κέρδη του 2ου τριμήνου, λόγω της συμφωνίας με την Pioneer Natural Resources
energia.gr
Δευ, 5 Αυγούστου 2024 - 13:32

Η Exxon Mobil Corp. ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη της, αφού η εξαγορά της Pioneer Natural Resources Co. ύψους 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώθησε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ρεκόρ. Η Exxon κέρδισε 2,14 δολάρια ανά μετοχή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, 11 σεντς υψηλότερα από τη συγκλίνουσα γνώμη του Bloomberg. Η εξαγορά της Pioneer έκλεισε στις αρχές Μαΐου

συμβάλλοντας στην άνοδο της συνολικής παραγωγής της Exxon κατά 15% σε διαδοχική βάση και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η ημερήσια παραγωγή να ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 4 εκατ. βαρέλια φέτος.

Τα αποτελέσματα της Exxon παρέχουν διαβεβαίωση στους επενδυτές ότι ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σε θέση να εκτελέσει μια αύξηση 15% στην επαναγορά μετοχών στα 20 δισ. δολάρια ετησίως, ακόμη και παρά τα πτωτικά μηνύματα της αγοράς αργού. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη σε απόδοση μεγάλη πετρελαϊκή μετοχή φέτος. Παράγει περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά από την ιστορική συγχώνευση της Mobil το 1999.

"Για άλλη μια φορά σημειώσαμε ρεκόρ παραγωγής από τα πλεονεκτικά περιουσιακά μας στοιχεία στη Γουιάνα και την Πέρμιαν", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Ντάρεν Γουντς σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές.

Οι μετοχές της Exxon σημείωσαν άνοδο 1% στις 9:43 π.μ. στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου αύξησαν τις αποδόσεις μετρητών στους μετόχους καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων εκτινάχθηκαν το 2022 και το 2023, και τους έμειναν πολλά μετρητά για να επενδύσουν σε εναλλακτικές λύσεις με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αλλά με πολλά στοιχήματα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτυγχάνουν, τα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών αναγκάστηκαν να εστιάσουν εκ νέου μεγάλο μέρος της προσοχής τους σε παραδοσιακά έργα ορυκτών καυσίμων που μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες ταμειακές ροές.

Η Exxon αποτελούσε εξαίρεση, καθώς δεν γύρισε ποτέ την πλάτη της στα ορυκτά καύσιμα. Κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή και τις αποδόσεις, ιδίως μέσω των ταχέως αναπτυσσόμενων έργων στη Γουιάνα και στη λεκάνη Permian.

Η παραγωγή στη Γουιάνα και στη λεκάνη Permian έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Η Exxon είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Permian μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Pioneer, τη μεγαλύτερη συμφωνία της από την εξαγορά της Mobil.

"Μας δίνει μια πραγματικά μεγάλη ώθηση", δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Kathy Mikells κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Η Exxon σχεδιάζει να αυξήσει τις ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 12% στα 28 δισ. δολάρια φέτος ως αποτέλεσμα της συνένωσης με την Pioneer. Η ώθηση είναι "σύμφωνη" με τις προηγούμενες δαπάνες της Pioneer, δήλωσε η Mikells. Η εξοικονόμηση κόστους μέσω της διαδικασίας ενοποίησης έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, πρόσθεσε η ίδια.

Η διύλιση πετρελαίου, στην οποία η Exxon έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από τους ανταγωνιστές της, ήταν αδύναμη απόδοση φέτος εν μέσω χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης βενζίνης και ντίζελ. Τα περιθώρια παραγωγής καυσίμων συμπιέστηκαν από τις υψηλότερες τιμές για τα βαρέα αργά πετρέλαια, όπως αυτά από τον Καναδά.