Σε κίνδυνο ο στόχος για την επισιτιστική αυτάρκεια της χώρας

Το 2023 η δυνατότητα της Κίνας για παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά σχεδόν 217 εκατ. κιλοβατώρες, δηλαδή κατά 55% σε σύγκριση με το 2022.

Η ζήτηση για ανανεώσιµες πηγές ενέργειας µεγάλη, τα φωτοβολταϊκά προσοδοφόρα και οι επιδοτήσεις του Πεκίνου δελεαστικές. Ως εκ τούτου, το περασµένο έτος η Κίνα έφτασε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά µε παραγωγική δυνατότητα µεγαλύτερη από όση έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ σε όλη την ιστορία τους. Φαίνεται, όµως, πως έχασε τον έλεγχο και η µεγάλη παραγωγική δυνατότητα ηλιακής ενέργειας εξασφαλίζεται εις βάρος της επισιτιστικής της ασφάλειας. Σύµφωνα µε σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η επέλαση των ηλιακών πάρκων έφτασε στο σηµείο να εκτοπίσει τις καλλιέργειες και να καταστρέψει µέρος τους, αντιβαίνοντας, έτσι, σε έναν από τους στόχους που έχει θέσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, την επισιτιστική αυτάρκεια της χώρας.

Πρόκειται για στόχο στρατηγικής σηµασίας για την ηγεσία της Κίνας, δεδοµένων και των περιορισµένων αποθεµάτων νερού και αρόσιµης γης στη χώρα, αλλά και του τραυµατικού παρελθόντος του Μεγάλου Λιµού που συγκλόνισε την Κίνα την περίοδο 1959-61 οδηγώντας σε µια περίοδο µεγάλης αστάθειας. Την ίδια στιγµή, άλλωστε, η κλιµατική αλλαγή εντείνει τον φόβο πως θα υπάρξουν νέα προβλήµατα στη γεωργία, καθώς φέτος ορισµένα τµήµατα της χώρας έχουν πληγεί από παρατεταµένη ξηρασία. Κι ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σηµειωθεί αύξηση στην παραγωγή ορισµένων τροφίµων, δεν αρκεί για να καλύψει τη διαρκώς αυξανόµενη ζήτηση.

Εξάλλου, η τελευταία έρευνα του Πεκίνου καταδεικνύει πως η αστυφιλία οδήγησε την Κίνα στην απώλεια τουλάχιστον 7,3 εκατ. εκταρίων αρόσιµης γης στο διάστηµα 2009-2019. Το 2020, όµως, ο Κινέζος πρόεδρος είχε επαναλάβει παλαιότερη δήλωσή του όταν τόνισε πως «πρέπει να προστατεύσουµε την αρόσιµη γη όπως προστατεύουµε και τα γιγάντια πάντα που κινδυνεύουν από εξαφάνιση». Ο ίδιος, όµως, έχει καλέσει τις τοπικές αρχές των κινεζικών περιφερειών να προωθήσουν ενεργά την παραγωγή ανανεώσιµων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κίνας να µειώσει τις εκποµπές καυσαερίων αλλά και να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και βέβαια το Πεκίνο στηρίζει αυτή την πολιτική µε γενναιόδωρες επιδοτήσεις, φθηνά δάνεια και φορολογικά κίνητρα που προσφέρει στις βιοµηχανίες φωτοβολταϊκών, ανεµογεννητριών και αιολικών πάρκων.

Στο µεταξύ, το 2023 αυξήθηκε η δυνατότητά της για παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο κατά σχεδόν 217 εκατ. κιλοβατώρες, δηλαδή κατά 55% σε σύγκριση µε το 2022. Σύµφωνα µε στοιχεία της συµβουλευτικής Wood Mackenzie, η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήµισυ της παγκόσµιας αύξησης στην παραγωγική δυνατότητα ηλιακής ενέργειας. Αναλυτές της αγοράς εκτιµούν πως για να επιτύχει, όµως, τον στόχο του Κινέζου προέδρου για µηδενικές εκποµπές καυσαερίων το 2060, η δεύτερη οικονοµία στον κόσµο θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα σε ηλιακή ενέργεια 14 φορές στα επίπεδα του 2020. Στο µεταξύ δεν είναι µόνο η Κίνα που έχει θυσιάσει αγροτικές εκτάσεις για να αναπτύξει ηλιακά πάρκα.

Το ίδιο έχει συµβεί και σε άλλες χώρες, συµπεριλαµβανοµένων και των ΗΠΑ. Σύµφωνα µάλιστα µε πρόσφατη µελέτη Κινέζων ερευνητών, το 2018 σε παγκόσµιο επίπεδο η παραγωγή τροφίµων µειώθηκε χάριν της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών τόσο όσο θα αρκούσε να θρέψει επί ένα χρόνο 4,3 εκατοµµύρια ανθρώπους. Και το ένα τρίτο από αυτές τις απώλειες οι Κινέζοι ερευνητές το απέδωσαν στην ιλιγγιώδη παραγωγή φωτοβολταϊκών της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του Πεκίνου, η κινεζική ηγεσία εξακολουθεί να επιδοτεί τα σχέδια ανάπτυξης φωτοβολταϊκών, αλλά παράλληλα έχει νοµοθετήσει µέτρα που τιµωρούν όσες εταιρείες και στελέχη εκµεταλλεύονται την κρατική στήριξη µε τρόπο που αποβαίνει εις βάρος της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής. Το περασµένο έτος το Πεκίνο εξέδωσε οδηγία στην οποία καλεί τις εταιρείες να µην εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά σε αγροτικές εκτάσεις, ούτε σε προστατευόµενα δάση.

Το περασµένο έτος, η Κίνα έφτασε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά µε παραγωγική δυνατότητα µεγαλύτερη από όση έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ σε όλη την ιστορία τους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")