Νέες αναταράξεις προμηνύονται στη Λιβύη, όπου το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου διέκοψε την παραγωγή σήμερα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πλήξει όχι μόνο τον ενεργειακό τομέα της χώρας, ο οποίος βρίσκεται σε μία συνεχιζόμενη πορεία ανάκαμψης μετά από μία και πλέον δεκαετία εμφύλιων συγκρούσεων, αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες.

Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πεδίο παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης, το κοίτασμα Sharara, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, σταμάτησε εντελώς την παραγωγή του σήμερα. Η εντολή διακοπής εργασιών έφτασε στους εργαζόμενους, ενώ η μονάδα παραγωγής αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα καθώς το Σάββατο σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στην περιοχή. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν την υποδομή.

 

Οι βασικές υποδομές υδρογονανθράκων της Λιβύης. Πηγή: EIA.

Η αφορμή για τις διαμαρτυρίες δεν έχει επαληθευτεί επί του παρόντος, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με την ευρύτερη πολιτική αστάθεια της χώρας. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησης της Λιβύης δήλωσε πως η διακοπή της παραγωγής αποτελεί «πολιτικό εκβιασμό». Αξίζει να σημειωθεί πως η μονάδα παραγωγής στο κοίτασμα Sharara έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί και δεχθεί επιθέσεις, λειτουργώντας ως ο “αποδιοπομπαίος τράγος” για τους διαδηλωτές που εναντιώνονται στην κυβέρνηση της Λιβύης.

Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων της Λιβύης είναι ιδιαίτερα τρωτή στις πολιτικές αναταράξεις. Πηγή: Bloomberg.

Η ημερήσια παραγωγή του κοιτάσματος κυμαίνεται στα 300.000 βαρέλια, όγκος που ξεπερνά το ένα τέταρτο της συνολικής εθνικής παραγωγής, η οποία κινείται κάτω από τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Σε παλαιότερες περιπτώσεις αναταραχών, η ένταση στο κοίτασμα Sharara είχε άμεσα επεκταθεί και στο κοντινό κοίτασμα El Feel. Η ηγεσία της Λιβύης είχε πρόσφατα δηλώσει ότι επιθυμεί να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή στα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2030, κάτι που όμως φαίνεται ιδιαίτερα δυσχερές αν ληφθεί υπόψη η τρωτότητα των πετρελαϊκών παραγωγών της Λιβύης στις κοινωνικο-πολιτικές εντάσεις.