Τα κέρδη της Saudi Aramco υποχώρησαν το περασμένο τρίμηνο, αφού ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο πούλησε λιγότερο αργό και τα περιθώρια διύλισης αποδυναμώθηκαν. Παρά αυτήν την εξέλιξη, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο δηλώνει ότι είναι σε καλό δρόμο για την καταβολή ετήσιου μερίσματος 124,2 δισ. δολαρίων.

Τα κέρδη της Saudi Aramco υποχώρησαν το τελευταίο τρίμηνο, αφού ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο πούλησε λιγότερο αργό και τα περιθώρια διύλισής του αποδυναμώθηκαν.

Η κρατική εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο έως τα τέλη Ιουνίου μειώθηκαν στα 29 δισ. δολάρια, από 30 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Παρά την πτώση των κερδών, η Saudi Aramco δήλωσε ότι θα διατηρήσει το τριμηνιαίο μέρισμα των 31 δισ. δολαρίων, θέτοντας την σε τροχιά ετήσιας καταβολής 124,2 δισ. δολαρίων.

Αυτό θα σηματοδοτούσε αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2023, όταν αύξησε τη διανομή της κατά 30% αφού ο όμιλος ανακοίνωσε τα δεύτερα υψηλότερα ετήσια κέρδη του.

Τα μερίσματα της εταιρείας αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη σαουδαραβική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας, κατέχει το 97% της εταιρείας.

Το βασίλειο θέλει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία του από ορυκτά καύσιμα για να χρηματοδοτήσει μεγαλεπήβολα έργα, συμπεριλαμβανομένου του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα έρχονται αφού η κυβέρνηση πούλησε τον Ιούνιο περίπου 12 δισ. δολάρια μετοχών της Saudi Aramco σε μια προσπάθεια να διευρύνει την επενδυτική βάση της εταιρείας.