Η Shell έχει συνάψει συμφωνία εμπορίας για μια μπαταρία 100MW στο Hampshire της Αγγλίας, που κατασκευάζεται από τις BW ESS και Penso Power. Η επταετής συμφωνία διοδίων με σταθερή τιμή εξασφαλίζει έσοδα για το έργο του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (BESS) 100MW/330MWh στο Bramley.

 

Η συμφωνία είναι η πρώτη ανακοινωθείσα μακροπρόθεσμη συμφωνία διοδίων για ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο BESS στη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργώντας ένα πρότυπο για μια νέα δομή εσόδων που θα συμβάλει στην απελευθέρωση των ευκαιριών της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η συμφωνία διοδίων με σταθερή τιμή παρέχει βεβαιότητα εσόδων για την BW ESS και την Penso Power, ενώ η Shell θα εμπορεύεται το Bramley BESS σε μια σειρά από επικουρικές υπηρεσίες και αγορές χονδρικής.

Η BESS του Bramley είναι η πρώτη στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί την υγρόψυκτη BESS PowerTitan 2.0 της Sungrow.

Αυτό επέτρεψε στην BW ESS και την Penso Power να παραδώσουν ένα περιουσιακό στοιχείο 330MWh σε σχετικά μικρό χώρο του έργου.

Το Bramley αναμένεται να είναι το BESS με τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη στιγμή της θέσης σε λειτουργία, η οποία αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την εξαιρετικά έμπειρη ομάδα εμπορίας ενέργειας της Shell σε αυτό το έργο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BW ESS Erik Stromso.

"Το Bramley αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για την προώθηση λύσεων αποθήκευσης ενέργειας που θέτουν τον πήχη για την ευρύτερη αγορά - ενώ παράλληλα πρωτοπορούν σε νέα μοντέλα χρηματοδότησης και λειτουργίας του έργου".

"Αυτή η συμφωνία διοδίων, η οποία προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό, αποδεικνύει την ελκυστικότητα των συστημάτων μπαταριών μεγαλύτερης διάρκειας και υψηλότερης απόδοσης.

"Δεν εξασφαλίζει μόνο μακροπρόθεσμα έσοδα για την Bramley, αλλά συμβάλλει επίσης στην ενεργοποίηση της μετατόπισης της αγοράς από τη βραχυπρόθεσμη απόκριση συχνότητας προς τη μετατόπιση φορτίου".

Ο Rupen Tanna, επικεφαλής του τμήματος ενέργειας και συστηματικής διαπραγμάτευσης της Shell Energy Europe, πρόσθεσε: "Τα διόδια αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμβατικής διαπραγμάτευσης ενέργειας εδώ και πολλά χρόνια.

"Επεκτείνοντας το επιχειρηματικό μοντέλο στην αποθήκευση μπαταριών, η Shell διαθέτει την εμπορική εμπειρία για να προσθέσει σημαντική αξία, υποστηρίζοντας παράλληλα τη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Η εμπειρία που αποκτήθηκε μέσω αυτών των πρώτων συμβάσεων διοδίων θα είναι ανεκτίμητη για την ευρύτερη αγορά".