Σταμπολής στην EΡT: “Πώς Επηρεάζονται οι Διεθνείς Τιμές Ενέργειας Από την Τρέχουσα Κρίση στη Μέση Ανατολή;” (Video)

Σταμπολής στην EΡT: “Πώς Επηρεάζονται οι Διεθνείς Τιμές Ενέργειας Από την Τρέχουσα Κρίση στη Μέση Ανατολή;” (Video)
energia.gr
Τρι, 6 Αυγούστου 2024 - 14:19

Το πώς επηρεάζεται το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον από τις τρέχουσες, εξαιρετικά κρίσιμες και τεταμένες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανέλυσε μιλώντας στην EΡT, τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου, ο ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής. Φιλοξενούμενος της εκπομπής “News Room” και των δημοσιογράφων Σταυρούλας Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, ο κ. Σταμπολής επισήμανε χαρακτηριστικά ότι “οι εξελίξεις τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε”

Χαρακτήρισε “ανεπανάληπτο” το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε μία “πύκνωση των δολοφονιών”, αναφερόμενος στους φόνους του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ. Όπως σημείωσε, δεν είναι ανεδαφική η άποψη ότι πρόκειται για μία “παγίδα” που στήνει το Ισραήλ προκειμένου να γενικεύσει την κρίση και, κυρίως, να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με την Χαμάς, έως ότου “τελειώσει τη δουλειά”, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, στη Γάζα.

Ερωτηθείς για το αν η παρούσα συγκυρία αποτελεί και μία ευκαιρία να “ξεμπερδεύει” με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πριν προλάβει αυτό να ολοκληρωθεί, το οποίο αποτελεί και τον μεγάλο φόβο του Τελ Αβίβ, το οποίο και προσπαθεί να στρέψει τις ΗΠΑ προς τα εκεί, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ δήλωσε ότι όντως η Τεχεράνη έχει δύο τρόπους να αντιδράσει: είτε με μία κατά μέτωπο επίθεση είτε με μία επίδειξη δύναμης με την δοκιμή μίας πυρηνικής βόμβας. Αν και έχει ήδη την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία, το Ιράν δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, δήλωσε ο κ. Σταμπολής, προσθέτοντας ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, θα εκπέμψει ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Ενδέχεται, όμως, όπως ανέφερε, αυτό να δυσαρεστήσει τους συμμάχους του, Ρωσία και Κίνα, εισερχόμενο στο “κλειστό κλαμπ” των πυρηνικών δυνάμεων που υπάρχει σήμερα στον κόσμο.

Ωστόσο, όσον αφορά το ενδεχόμενο για κλιμάκωση στις τιμές, και δη του πετρελαίου, εξαιτίας των εξελίξεων αυτών, ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι οι τιμές δεν επηρεάζονται. Όπως σημείωσε, αν και το πετρέλαιο μέχρι τώρα εθεωρείτο ένα “γεωπολιτικό βαρόμετρο”, την τελευταία εβδομάδα οι τιμές του Brent έχουν υποχωρήσει κατά 6 δολ. το βαρέλι – από τα 82,5 στα 76 δολ. το βαρέλι εχθές. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα στην αγορά, η οποία λειτουργεί πολύ καλά και δεν υπάρχουν διακοπές στην τροφοδοσία. Αντίθετα, ανεβαίνει το φυσικό αέριο όχι διεθνώς, αλλά μόνο στην Ευρώπη, λόγω των αυξημένων εισαγωγών LNG.

Σχετικά με ένα πιθανό κλείσιμο, εκ μέρους του Ιράν, των Στενών του Ορμούζ, από όπου περνά το 20% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και το 15% του παγκόσμιου εμπορίου, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ ανέφερε ότι, αν και, θεωρητικά, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό, αυτή είναι μια επιλογή την οποία η Τεχεράνη δεν πρόκειται να εξασκήσει εύκολα – και την οποία δεν εξάσκησε ούτε την περίοδο 1982-1989, κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Όπως σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα και στο ίδιο το Ιράν, το οποίο, όπως πρόσθεσε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει αυξήσει πάρα πολύ την παραγωγή του και τις εξαγωγές του, παρά τις κυρώσεις.

Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Σταμπολής, έγινε συναινέσει των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν θέλουν να δουν μειώσεις στην παγκόσμια παραγωγή. Επίσης, πρόσθεσε ότι, πριν τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα, η νέα ηγεσία του Ιράν είχε διακηρύξει την πρόθεσή της για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δύση, προφανώς έχοντας λάβει προηγουμένως την έγκριση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Χαμενεΐ. Συνεπώς, προέβλεψε ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση για μία ακόμα φορά, ελπίζοντας ότι θα και αυτή τη φορά θα ξεπεραστεί η κρίση.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς βλέπει την εξέλιξη των τιμών ενέργειας από τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ δήλωσε ότι οι τιμές σήμερα είναι πράγματι αυξημένες καθώς οδηγούνται από το ακριβό φυσικό αέριο. Το αέριο έχει αρχίσει να ανεβαίνει εκ νέου, σημείωσε ο κ. Σταμπολής, με την αυξημένη ζήτηση λόγω θέρους, η οποία μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μέχρι να φτάσουμε στον χειμώνα. Άρα, όπως εκτίμησε, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μέχρι τότε κάποια μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή, οι τιμές φυσικού αερίου θα εξομαλυνθούν από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, οπότε και η ζήτηση θα αρχίσει να είναι χαμηλότερη σε σχέση με σήμερα. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόβλεψη ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν “με μεγάλη δυσκολία”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής στην εκπομπή “News Room” της ΕΡΤ, καλεσμένος των κκ. Σταυρούλας Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά εδώ (από 58:10 έως 1:07:50)