Η Cheniere Energy υπέγραψε μακροχρόνια συμφωνία πώλησης και αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Galp Trading, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία αργά τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου

Βάσει της συμφωνίας, η Galp θα αγοράζει περίπου 0,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) LNG για 20 χρόνια από την Cheniere Marketing σε ελεύθερη βάση για μια τιμή αγοράς που αντιστοιχεί στην τιμή του Henry Hub, συν ένα πάγιο τέλος υγροποίησης. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της δεκαετίας του 2030 και υπόκεινται, μεταξύ άλλων, σε θετική Τελική Επενδυτική Απόφαση όσον αφορά τη δεύτερη αμαξοστοιχία του έργου επέκτασης του σταθμού υγροποίησης Sabine Pass.

Η συμφωνία περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό πρώιμων φορτίων που θα αγοραστούν από την Galp πριν από την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου τρένου.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνάψουμε αυτή τη μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Galp, ηγέτιδα στον ενεργειακό τομέα της Iberia, και η οποία ενισχύει τον κρίσιμο ρόλο που αναμένεται να παίξει το φυσικό αέριο των ΗΠΑ στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα», δήλωσε ο Jack Fusco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cheniere.

«Ανυπομονούμε να παρέχουμε στην Galp το ευέλικτο, αξιόπιστο και καθαρότερο LNG καύσης μας στο πλαίσιο αυτής της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη για το έργο επέκτασης και αποδεικνύει τη συνεχή δυναμική καθώς προχωράμε στην ανάπτυξη του έργου», όπως τόνισε.

Το έργο της επέκτασης του Sabine Pass αναπτύσσεται με στόχο να αποκτήσει ο σταθμός χωρητικότητα LNG έως και 20 mtpa περίπου, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων ευκαιριών αποσυμφόρησης.

Τον Φεβρουάριο του 2024, ορισμένες θυγατρικές της Cheniere Energy Partners υπέβαλαν αίτηση στην Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ για άδεια εγκατάστασης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου της επέκτασης του Sabine Pass , καθώς και αίτηση στο αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας με την οποία ζητούσαν άδεια εξαγωγής LNG σε χώρες που καλύπτονται από τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου των ΗΠΑ αλλά και σε χώρες εκτός αυτής.