Έχουν παρέλθει 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου. Με αφορμή την επέτειο, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, πολιτικοί, ειδικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και άλλοι επιχειρούν να φωτίσουν τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή. Παρ΄ όλα αυτά ο “Φάκελος της Κύπρου” παραμένει ατελής

‘Ίσως όχι γιατί απουσιάζουν κρίσιμες πληροφορίες, αλλά περισσότερο γιατί αρνούμεθα να δούμε και να δεχθούμε την λογική ακολουθία των γεγονότων που καθόρισαν και καθορίζουν την σύγχρονη πολιτική ιστορία μας. Ίσως, γιατί πάντοτε –από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας– με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνηθίσαμε να βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα “μάτια” των ξένων. Αφελείς ή όχι, ταυτίσαμε το συμφέρον του τόπου και το προσωπικό μας μέσα από τις “παραινέσεις” και τις υποσχέσεις των “άλλων”. Βεβαίως, αυτή είναι μία προσωπική εκτίμηση που μπορεί να ισχύει ή όχι. Ίσως “μία εκ του αποτελέσματος” συνοπτική προσέγγιση της αλληλουχίας των γεγονότων από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου να βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συνέβη στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στη Γιάλτα η Ελλάς “κατανεμήθηκε” στη σφαίρα επιρροής του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά την απελευθέρωσή της, την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη την ανάρτησε πρωθυπουργός ένθερμος υποστηρικτής αυτής της “κατανομής”. Ακόμη κι όταν οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις υπογράμμισαν τα συμφωνηθέντα, εμείς συρθήκαμε σε ένα, προδιαγεγραμμένο ως προς το αποτέλεσμά του, αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, που τελείωσε με τη ρίψη βομβών ναπάλμ στο Γράμμο. Χωριά κάηκαν, οικογένειες ξεκληρίσθηκαν, εκατοντάδες σκοτώθηκαν, βρέθηκαν στις φυλακές, εκτελέσθηκαν, εκτοπίσθηκαν σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης κι άλλοι μετανάστευσαν στα ορυχεία του Βελγίου και στις φάμπρικες της Γερμανίας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)


*Λίγα λόγια για τον κ. Δημήτρη Μαυράκη

Ο Δημήτριος Χαριλάου Μαυράκης είναι καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του πανεπιστημίου. Συντονιστής του κόμβου (Hub) της Ακαδημαϊκής Πρωτοβουλίας του ΟΗΕ (United Nations Academic Impact - UNAI) για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG7). Συντονιστής των δικτύων PROMITHEASnet, The Energy and Climate Change Policy Network και του BSEC (Οργανισμός Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου) - Green Energy Network. Είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ετήσιου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου Energy and Climate Change και του ετήσιου Green Energy Investment Forum σε συνεργασία με BSEC-PERMIS.