Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μία νέα υπόσχεση προς τις αμερικανικές πετρελαϊκές, δεσμευόμενος ότι θα γεμίσει τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα (US Strategic Petroleum Reserve - ΣΠΑ) αν επανεκλεγεί. Μία τέτοια κίνηση θα απαιτούσε την αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων βαρελιών, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών του καυσίμου. 

Ωστόσο, θα απαιτούσε και την έγκριση νέας χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, η σύσταση του οποίου μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο φιλική προς τον Τραμπ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα των ΗΠΑ έχουν συνολική χωρητικότητα 714 εκατομμύρια βαρέλια, ή αλλιώς ποσότητες που καλύπτουν τις ομοσπονδιακές ανάγκες για 35 περίπου ημέρες. Με τα ΣΠΑ να κυμαίνονται στα 375 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου— και με την προϋπόθεση ότι ο Πρόεδρος Μπάϊντεν δεν θα αυξήσει ή μειώσει τη διαθεσιμότητα με αγοραπωλησίες μέσα στους επόμενους μήνες— ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα χρειαστεί να αγοράσει περί τα 300 εκατομμύρια βαρέλια. Με τις προβλεπόμενες τιμές του αργού να αγγίζουν τα 85 δολάρια το βαρέλι, μία τέτοια αγορά θα ξεπερνούσε τα 25 δις δολάρια. 

Οι διαθέσιμες ποσότητες των ΣΠΑ. Πηγή: ΕΙΑ.

Από την αρχή της θητείας του, ο Μπάϊντεν είχε αναγκαστεί να αξιοποιήσει τα ΣΠΑ προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, είχε απσύρει 180 εκατομμύρια βαρέλια, κρατώντας τις τιμές σε σχετικά διαχειρίσιμα επίπεδα. Έκτοτε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχωρά σε σταδιακή αναπλήρωση των αποθεμάτων. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αγόρασε 4,65 εκατομμύρια βαρέλια, εκμεταλλευόμενο τις χαμηλές τιμές των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ο υφιστάμενος προϋπολογισμός επαρκεί για την αγορά 15 εκατομμυρίων βαρελιών επιπλέον. Ωστόσο, εφιστούν την προσοχή για την ανάγκη διασφάλισης των αποθεμάτων και άλλων προϊόντων διύλισης. Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν διστάζουν να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα. Καθώς η φετινή χρονιά είναι προεκλογική, οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας των γεωπολιτικών συγκυριών θα έπληττε την πολιτική βάση των Δημοκρατικών. Με τις τιμές του πετρελαίου να μειώνονται εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης, όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μπάϊντεν για προεκλογική εκμετάλλευση των ΣΠΑ.

Ο Τραμπ είναι ο κατεξοχήν εκλεκτός των πετρελαϊκών κολοσσών, επομένως μία τέτοια δέσμευση δεν αποτελεί έκπληξη. Με το γνωστό ρητορικό του στυλ, ο ίδιος δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του γέμιζε τα ΣΠΑ με πρωτοφανείς ρυθμούς. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία. Ο Τραμπ είχε αντλήσει 57 εκατομμύρια βαρέλια από τα ΣΠΑ, ενώ το Κογκρέσο είχε εγκρίνει πωλήσεις που θα μείωναν το απόθεμα στα 400 εκατομμύρια βαρέλια ως το 2027. Δεδομένου ότι τα ΣΠΑ δημιουργήθηκε ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ελέγχει τις τιμές του πετρελαίου, η μείωση των αποθεμάτων χωρίς παράλληλη μείωση της ζήτησης θα σήμαινε εκτόξευση των τιμών, και, άρα, μεγαλύτερα έσοδα για τις αμερικανικές πετρελαϊκές.