Αμερικανοί ακτιβιστές που αντιτίθενται στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σχηματίζουν έναν συνασπισμό σε όλες τις ΗΠΑ με στόχο την ακύρωση πρότζεκτ έργων από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Αγγλία, σύμφωνα με τον φορέα που πρωτοστάτησε στη συγκεκριμένη προσπάθεια καθώς και δύο άλλους οργανισμούς. Η Εθνική Συμμαχία Αντίθεσης στα Υπεράκτια Αιολικά (National Offshore-Wind Opposition Alliance, ή NOOA), στοχεύει να ενώσει σε εθνικό επίπεδο το κίνημα κατά των υπεράκτιων αιολικών, που μέχρι σήμερα είναι διασπασμένο σε δεκάδες τοπικές ομάδες, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Μάντυ Ντέιβις

Ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βρίσκεται ακόμη “στα σπάργανα” στις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί είναι βασικό πυλώνα του σχεδίου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η ώθηση της κυβέρνησής του να εγκαταστήσει τουρμπίνες κατά μήκος κάθε ακτογραμμής των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών αγωγών, από κατοίκους που ανησυχούν για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας στον τουρισμό, τις αξίες ακινήτων, την αλιεία και τους θαλάσσιους βιότοπους.

«Μερικές φορές ο μικρός απλά δεν γίνεται αντιληπτός», είπε ο Ντέιβις, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής μιας ομάδας που αντιτίθεται στα υπεράκτια αιολικά. με έδρα το Morro Bay της Καλιφόρνια και η οποία ονομάζεται REACT Alliance.

Σύμφωνα με τον Ντέιβις, εκπρόσωποι από περίπου 20 τοπικές ομάδες και από τις δύο ακτές των ΗΠΑ παρακολούθησαν την πρώτη επίσημη συνάντηση της NOOA, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά αυτή την εβδομάδα. Δεν ανέφερε πόσες ομάδες έχουν ήδη υπογράψει επίσημα στον συνασπισμό, λέγοντας ότι ο κατάλογος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η Green Oceans, μια ομάδα που έχει προσφύγη δικαστικά ώστε να σταματήσει τα έργα που κατασκευάζονται στα ανοικτά των ακτών του Ρόουντ Άιλαντ, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη υπογράψει, σύμφωνα με το συνιδρυτή της Green Oceans, Μπιλ Τόμσον. Ο Τόμσον είπε στο Reuters ότι ελπίζει ότι ο συνασπισμός θα οδηγήσει σε καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και στρατηγικής.

H Ντέιβις, από την πλευρά της, λέει ότι η NOOA θα διατηρήσει την πολιτική της ουδετερότητα και δεν θα δεχτεί δωρεές από συμφέροντα ορυκτών καυσίμων. Το ακρωνύμιο της ομάδας, NOOA, είναι σκόπιμα ομόηχομε αυτό της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA), που είναι αρμόδια να επιβλέπει τις ομοσπονδιακές πολιτικές διατήρησης των ωκεανών στις ΗΠΑ και βοηθά στην αδειοδότηση υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων. «Είναι λίγο περιπαικτικό», σημειώνει η Ντέιβις.