Η διαφαινόμενη υπερπροσφορά στην αγορά λιθίου είναι αδιαμφισβήτητη. Η έκρηξη των τιμών το 2022 και το 2023 προσέλκυσε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία λιθίου και δημιούργησε έντονη ανάπτυξη στην προσφορά χημικών προϊόντων λιθίου. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης του λιθίου παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, γεγονός που αναμφίβολα

θα οδηγήσει σε υπερπροσφορά από το 2024 και θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Το ερώτημα είναι, ποιες είναι οι καλύτερες ενέργειες για την πλοήγηση σε αυτόν τον εκκολαπτόμενο κλάδο.

Το λίθιο είναι ένα υλικό που είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση του ηλεκτροκίνητου μέλλοντός μας. Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων (EV) είδε τις τιμές του λιθίου να εκτοξεύονται το 2022 εν μέσω ανησυχιών των αυτοκινητοβιομηχανιών ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην εξασφάλιση επαρκών προμηθειών λιθίου. Τώρα, καθώς οι επιδοτήσεις των EV μειώνονται ή καταργούνται, η αύξηση της ζήτησης έχει επιβραδυνθεί και η αγορά έχει μείνει με πλεόνασμα χημικών προϊόντων λιθίου μπαταρίας και βιομηχανικού βαθμού.

Η πρόβλεψή μας εκτιμά ότι το 2026 θα υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά άνω των 436 kt LCE από τα έργα της βασικής περίπτωσης. Αυτό αντιστοιχεί στο 26% της ζήτησης.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν ιστορικά αποδείξει ότι είναι πρόθυμες να επενδύσουν μακροπρόθεσμα και όχι σε αυτό που βρίσκεται άμεσα μπροστά τους.

Οι αναλυτές μας εξέτασαν τον αντίκτυπο αυτού του γεγονότος στον κλάδο και ποια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν οι παραγωγοί για να αποφύγουν τον κορεσμό της αγοράς. Συμπληρώστε τη φόρμα στα δεξιά για να κατεβάσετε τη λεπτομερή εικόνα ή διαβάστε παρακάτω για μια σύντομη περίληψη.

Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το λίθιο για την κατασκευή επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Τα προϊόντα λιθίου για μπαταρίες πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και καθαρότητας, γεγονός που καθιστά την παραγωγή τους πιο πολύπλοκη. Τα νέα διυλιστήρια τείνουν να ξεκινούν με την παραγωγή λιθίου χαμηλότερης ποιότητας, τεχνικής ποιότητας, το οποίο δεν είναι κατάλληλο για μπαταρίες. Καθώς τα διυλιστήρια αρχίζουν να βελτιώνουν την καθαρότητα του προϊόντος τους, η προσφορά λιθίου για μπαταρίες αυξάνεται.

Η λεπτομερής πρόβλεψή μας δείχνει ότι η αγορά για το ανθρακικό λίθιο ποιότητας μπαταρίας θα έχει ένα μικρό πλεόνασμα το 2026 και το 2027, ενώ το ισοζύγιο για το υδροξείδιο του λιθίου ποιότητας μπαταρίας θα παρουσιάσει ένα μικρό έλλειμμα τα επόμενα χρόνια.

Αύξηση των αποθεμάτων
Ενώ το πλεόνασμα προσφοράς είναι σημαντικό και αυξάνεται, ο κλάδος βρίσκεται στα σπάργανα και εξακολουθεί να εξελίσσεται. Παλαιότερα, οι μεγάλοι παραγωγοί θα περιόριζαν την παραγωγή τους για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της αγοράς, αλλά με περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιθίου, θα απαιτηθούν αλλαγές πέραν αυτών των μεγάλων εταιρειών.

Σε μια πλεονασματική αγορά, οι αγοραστές προϊόντων λιθίου θα μειώσουν πιθανότατα τα αποθέματα εργασίας τους για να επιτρέψουν κάτι πιο κοντά στην προμήθεια "just-in-time". Αντίθετα, οι παραγωγοί προϊόντων λιθίου θα αυξήσουν πιθανώς τα αποθέματα εργασίας τους, καθώς θα πρέπει να κρατήσουν το απόθεμα μέχρι να είναι έτοιμοι οι αγοραστές να το παραλάβουν.

Πλεόνασμα αποθεμάτων ημέρες ζήτησης

Μετατρέποντας το πλεόνασμα σε αριθμό ημερών αποθεμάτων, βλέπουμε ότι ο κλάδος χρειάζεται να διατηρεί πλεονάζοντα αποθέματα έως και 114 ημέρες ζήτησης. Αυτό μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά, αλλά στο σενάριο όπου το πλεόνασμα διαρκεί για χρόνια, ένα ετήσιο πλεόνασμα θα μπορούσε να μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ημερών απογραφής να ξεπεράσει τις 200 το 2027 προτού αρχίσει να μειώνεται και το συνολικό πλεόνασμα του κλάδου θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο.

Πλεόνασμα στα χημικά προϊόντα λιθίου
Τα χημικά προϊόντα λιθίου τεχνικής ποιότητας χρησιμοποιούνται σε τελικές χρήσεις της βιομηχανίας, όπως τα κεραμικά και τα γράσα. Με την ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς να ευθυγραμμίζεται με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι απίθανο αυτές οι βιομηχανίες να μπορούν να απορροφήσουν την αυξημένη προσφορά. Υπάρχουν όμως μερικές επιλογές που μπορεί να λάβει ο κλάδος για τη διαχείριση του πλεονάσματος.

Επανεπεξεργασία του υλικού σε χημικές ουσίες λιθίου για μπαταρίες, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επαρκή κίνητρα για την κάλυψη του κόστους και ένα λογικό περιθώριο κέρδους.
Αύξηση των αποθεμάτων χημικών προϊόντων λιθίου τεχνικής ποιότητας, τα οποία θα μπορούσαν να αποθηκευτούν και να μετατραπούν σε λίθιο ποιότητας μπαταρίας όταν η αγορά εμφανίσει έλλειμμα.
Οι εταιρείες παραγωγής θα µπορούσαν να διαθέσουν τα χηµικά προϊόντα λιθίου τεχνικής ποιότητας ως απόβλητα, αλλά θα επιβαρύνονταν µε πρόσθετο κόστος.
Περικοπή της παραγωγής ώστε να ανταποκρίνεται στη ζήτηση.
Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν αν αυτές οι ενέργειες είναι εφικτές για τις περισσότερες εταιρείες.

 

*Allan Pedersen Research Director, Lithium

Mamta Jaswal Senior Analyst, Lithium

(Από woodmac.com)