Αναγκαία η Αύξηση στην Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου τους Επόμενους Μήνες για να Απορροφηθεί η Προσφορά του ΟΠΕΚ+

Αναγκαία η Αύξηση στην Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου τους Επόμενους Μήνες για να Απορροφηθεί η Προσφορά του ΟΠΕΚ+
energia.gr
Παρ, 9 Αυγούστου 2024 - 16:19

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρέπει να επιταχυνθεί τους ερχόμενους μήνες διαφορετικά η αγορά θα πιεστεί για να απορροφήσει την αύξηση στην προμήθεια πετρελαίου που αναμένεται να προσφέρει ο ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία και αναλυτές. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από τους κορυφαίους καταναλωτές, ΗΠΑ και Κίνα, τους πρώτους εφτά μήνες του έτους, δεν κατάφερε να φτάσει τις προσδοκίες, ακόμα και πριν τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, που πυροδότησαν μία πτώση στις διεθνείς αγορές αυτή τη βδομάδα

Αν η οικονομία επιβραδυνθεί περαιτέρω, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί μαζί της. Αυτό σημαίνει ότι είτε ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να καθυστερήσει τα σχέδιά του για εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου ή να αποδεχτεί χαμηλότερες τιμές για μεγαλύτερη προσφορά, λένε αναλυτές.

Η τιμή του βαρελιού πετρελαίου έχει πέσει κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο, ποσό χαμηλότερο από αυτό που χρειάζονται οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ+ για να ισοζυγίσουν τους προϋπολογισμούς τους, όπως σημειώνει το κυπριακό nomisma.com.cy.

Για τους πρώτους εφτά μήνες του 2024, οι εισαγωγές αργού της Κίνας βρίσκονταν συνολικά στα 10,89 εκ. βαρέλια τη μέρα, σημειώνοντας ετήσια μείωση 2,4%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Η μειωμένη κατανάλωση ντίζελ στην Κίνα, καθώς μεγαλώνει η χρήση φορτηγών που χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο, συμβάλλει στην εγχώρια κατανάλωση καυσίμων, όπως και η οικονομία που χτυπιέται από μία παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Στις ΗΠΑ η κατανάλωση πετρελαίου τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 220.000 βαρέλια τη μέρα, σε μέσο όρο 20,25 εκ. βαρέλια τη μέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που βασίζονται σε εκτιμήσεις της Κυβέρνησης. Η ζήτηση πρέπει να επιταχυνθεί για να φτάσει τις προβλέψεις της Κυβέρνησης για το 2024, που έκαναν λόγο για 20,5 εκ. βαρέλια τη μέρα.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τα επίπεδα που χρειάζονται για να απορροφήσουν την επιπρόσθετη προσφορά φέτος.

Ο ΟΠΕΚ προσδιορίζει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε 2,15 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ ο ΔΟΕ την εκτιμά σε 735.000 βαρέλια ανά ημέρα. Ο ΔΟΕ συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες σχετικά με την ενεργειακή πολιτική.

Ο ΔΟΕ εκτίμησε ότι η κατανάλωση της Κίνας συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι αυξήθηκε πάνω από 800.000 βαρέλια τη μέρα. Η Κίνα είναι ένας από τους κύριους λόγους για τις διαφορετικές προβλέψεις.

Συνήθως το δεύτερο μισό του έτους είναι περίοδος ψηλής κατανάλωσης.

Ο ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε την προηγούμενη βδομάδα τα σχέδιά του για να αυξήσει την παραγωγή από τον Οκτώβριο, με την επιφύλαξη ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν χρειαστεί.

Αυτή η αύξηση βασίζεται στο ότι η ζήτηση θα φτάσει τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ, η οποία θα αυξήσει τις ανάγκες για πετρέλαιο. Ο ΟΠΕΚ+ παρέχει πάνω από το 40% του αργού διεθνώς.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει ακόμη ένα μήνα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβριο και θα μελετήσει τα δεδομένα της αγοράς τις ερχόμενες βδομάδες.

Ο ΔΟΕ αναφέρει ότι η μικρότερη οικονομική ανάπτυξη και μια στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα έχει αλλάξει την κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Υπάρχουν ενδείξεις από τις εισαγωγές αργού τον Αύγουστο στην Κίνα για μια μικρή αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο.

Στις ΗΠΑ, η ζήτηση για βενζίνη έχει αποδειχθεί δύσκολο να εκτιμηθεί: αναθεωρημένα στοιχεία της περασμένης βδομάδας δείχνουν ότι τον Μάιο η ζήτηση βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2019. Προηγούμενες εκτιμήσεις έδιναν χαμηλότερη ζήτηση από πέρσι.