Ένα καλοκαίρι γεμάτο δυσάρεστες εκπλήξεις μας έχουν επιφυλάξει έως τώρα οι Τούρκοι, που δείχνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Χθες έγινε γνωστό από τον τουρκικό Τύπο ότι ο Ερντογάν έστειλε πέραν των έξι ναυτικών μιλίων ερευνητικό πλοίο, ως απάντηση στο ιταλικό σκάφος που είχε ναυλώσει η χώρα μας για πόντιση καλωδίων στην Κάσο

Η εφημερίς «Τουρκιγιέ», αφού επαναλαμβάνει ότι η Ελλάς ζήτησε άδεια από την Τουρκία για την περίπτωση της Κάσου, απεκάλυψε ότι τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος «R/V Bilim 2» ανέλαβε να διεξαγάγει έρευνες εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδος, περίπου 7 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μαρμαρίδος. «Με αυτή την κίνηση, η Τουρκία απέρριψε τις θέσεις της Αθήνας, η οποία, όταν αντιμετώπισε τα τουρκικά πολεμικά πλοία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η Άγκυρα συνεχίζει να διεξάγει έρευνες με δικά της ερευνητικά σκάφη στην λεγόμενη ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)», σημείωσε το δημοσίευμα. Επίσης η «Τουρκιγιέ» υπενθυμίζει ότι όλα τα ξεκίνησε η Ελλάς, όταν ανεκοίνωσε την δημιουργία θαλασσίου πάρκου στις Κυκλάδες. Επί πλέον θεωρεί ότι η ελληνική Κυβέρνησις είναι θυμωμένη επειδή δεν έχει την στήριξη των ΗΠΑ, στις οποίες έχει παραχωρήσει τις βάσεις της, της ΕΕ, που θα επωφεληθεί από την ενεργειακή γραμμή, και του Ισραήλ, που θα χρησιμοποιήσει αυτήν την γραμμή για μεταφορά ενεργείας (καλώδιο στην Κάσο).

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ανεκοίνωσε τις επόμενες κινήσεις προκειμένου η χώρα του να αξιοποιήσει όλους τους πόρους που υπάγονται στην «Γαλάζια Πατρίδα». «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την “Γαλάζια Πατρίδα” μας σε ολόκληρη την χώρα μας, όλους τους θεσμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μας, χωρίς να αφήσουμε το παραμικρό κενό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εποφθαλμιά ούτε έναν κόκκο άμμου, ούτε μία σταγόνα νερό στην θάλασσά μας», είπε αναφερόμενος προφανώς στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών ανεκοίνωσε την σύναψη συμβάσεως με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την «Γαλάζια Πατρίδα». Διεμήνυσε πως θα γίνει πράξις η υπόσχεσις του Ερντογάν ότι η Τουρκία θα γίνει ισχυρή στην θάλασσα και την ναυτοσύνη. Παραλλήλως ανεφέρθη στην νέα προβλήτα που θα ανοίξει αλλά και στα νέα υδροπλάνα που θα προσθαλασσώνονται στην Μερσίνα: «Με την προβλήτα πλοίων φέρρυ και υδροπλάνων στο Αναμμούρ, την οποία ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε, η Μερσίνα θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό κέντρο για τον ναυτιλιακό μας τομέα και την “Γαλάζια Πατρίδα” μας, που είναι οι θάλασσές μας» εδήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμύνης, Γιασάρ Γκιουλέρ, με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, εδήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί νησίδα σταθερότητος σε μια περιοχή που περιγράφεται ως «πύρινη σφαίρα». Απέναντι στις επεκτατικές φιλοδοξίες ορισμένων δυνάμεων στην περιοχή, είπε ο Γκιουλέρ, η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη δύναμη για να προστατεύσει την ύπαρξή της. «Με αυτή την ευκαιρία, απέναντι σε όσους τρέφουν επεκτατικές φιλοδοξίες στην περιοχή μας και βλέπουν αυτή τη γεωγραφία ως πεδίο εφαρμογής των δικών τους βρώμικων σχεδίων, θα ήθελα να δηλώσω ότι διαθέτουμε την απαραίτητη δύναμη και ισχύ για να προστατεύσουμε την επιβίωση της χώρας μας και του αγαπημένου μας έθνους. Αυτό δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να ξεχαστεί», ετόνισε ο υπουργός. Εν συνεχεία εξέφρασε υπερηφάνεια για την 50η επέτειο της «ευτυχισμένης ειρηνευτικής επιχειρήσεως» στην Κύπρο και επανέλαβε την στήριξή του στο κατοχικό καθεστώς. Επανέλαβε την δέσμευση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και την αυξανόμενη υποστήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους.