Ομάδες ακτιβιστών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οργανώνουν σήμερα διαδήλωση στο κέντρο του Βελιγραδίου για να απαιτήσουν τη διακοπή των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου Rio Tinto, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να ανοίξει το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου της Ευρώπης στη Σερβία

Οι αντιδράσεις καταδεικνύουν τις προκλήσεις που συνοδεύουν την κατασκευή νέων ορυχείων στην Ευρώπη, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πλήρως τα ανάλογα επενδυτικά σχέδια για να εξασφαλίσουν προμήθειες κρίσιμων ορυκτών όπως το λίθιο που είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση. Για τη Rio Tinto, που αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία εξορύξεων στον κόσμο, το σερβικό ορυχείο έχει γίνει ένα εμβληματικό αναπτυξιακό έργο καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το σιδηρομετάλλευμα.

Το έργο είχε ανασταλεί το 2022, υπό την πίεση των εκτεταμένων διαμαρτυριών περιβαλλοντικών ακτιβιστών στη Σερβία που ανησυχούσαν ότι η εξόρυξη και η επεξεργασία του ζωτικού μετάλλου για την παραγωγή μπαταριών θα οδηγούσε σε μεγάλη ρύπανση. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ήρε την απαγόρευση τον περασμένο μήνα.

Η συγκέντρωση που γίνεται σήμερα  ακολουθεί περισσότερες από δώδεκα μικρές διαδηλώσεις που έχουν γίνει την περασμένη εβδομάδα σε όλη τη Σερβία. Υπάρχει επίσης γενικευμένη οργή ενάντια στην ισχυρή υποστήριξη του προέδρου Αλεξάνταρ Βούσιτς για το έργο.

Η κυβέρνηση του Βούτσιτς υποστηρίζει ότι το έργο μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην σερβική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι είπε ότι η εξόρυξη λιθίου, εάν συμπληρωθεί με παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, εντός της Σερβίας μπορεί να προσθέσει έως και 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο σερβικό ΑΕΠ. 

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της Σερβίας και της ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή προμηθειών κρίσιμων πρώτων υλών σε ολόκληρο το μπλοκ, με επίκεντρο το λίθιο.

Ο επικεφαλής της Mercedes Benz AG Ola Kaellenius και εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis NV υπέγραψαν επίσης επιστολή πρόθεσης να επενδύσουν στην ανάπτυξη βιομηχανίας κατασκευής μπαταριών EV εντός του σερβικού εδάφους. 

(από capital.gr)