Το σχέδιο της ΧΕΤΖΜΠΟΛΑΧ πέτυχε 100%, αυτή τη φορά.Η φωτιά ήλθε και πέρασε πάνω απ’ όλη την Ελλάδα, όπως  ακριβώς είχε απειλήσει Τούρκος υπουργός προ μηνός. Ο αντιπερισπασμός της Πυροσβεστικής άρχισε απ’ τα Μέγαρα. Εκεί πήγε αμέσως  ο αρμόδιος υπουργός «για συντονισμό ενεργειών» αλλά στις τρείς το απόγευμα, γύρισε κατάκοπος στο σπίτι του

Τότε ο εμπρησμός μετεφέρθη στο άλλο άκρον της Αττικής: Στου Βαρνάβα - Γραμματικό. Η Πυροσβεστική αποσυντονίσθη αλλ’ η κυβέρνηση ησχολείτο, με τη λήξη των Ολυμπιακών Παιγνίων (Olympic games), στο Παρίσι.

Την Κυριακή βράδυ η πυρκαγιά ετέθη εκτός ελέγχου, oπληθυσμός της Αττικής εκκενώθη κι ο ΟΑΚΑ προσεφέρθη αφιλοκερδώς  στους πυροπλήκτους. Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός επεσκέφθη το ΕΣΚΕΔΙΚ, όπως ο στρατηγός Παπούλας το… Εσκισεχήρ, ολίγον προ της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Προέχει πάντα  η αποφυγή κάποιου άλλου …«Μάτι». Η ανθρώπινη ζωή , σωστά ,είναι υπέρτατο αγαθό. Αν χρειασθή, θα εκκενωθή όλη η χώρα. Αυτό είναι, άλλωστε, και το Τουρκικό σχέδιο. Από τα νησιά του Αιγαίου ως την Ραπεντόζα.

Η μέθοδος των Τζιχαντιστών είναι απλή. Περιμένουν τα κανάλια να πουν , πότε θα φυσήξουν άνεμοι ταχύτητος 35 χλμ. ωριαίως. Οι έμμισθοι  «ντεληβεράδες» μυστικής υπηρεσίας που δρα σ’ όλη την χώρα από Κομοτηνής και κάτω , λαμβάνουν SMS απ’ το κέντρο συντονισμού Σαλαφιστών και με τα γκαζάκια στα χέρια, καβαλάνε τα μηχανάκια και σπέρνουν τον πύρινο όλεθρο όπως μεταφέρουν ζεστές τις «πίτσες» στα βόρεια προάστια.

Αντιστοίχως, τα λάθη και οι παραλείψεις της Πυροσβεστικής πολλά: Πρώτον πάσα πυρκαγιά ελέγχεται από πεζοπόρους «δασοκομάντος» (Newspeak) μόλις τα πρώτα δέκα λεπτά. Μετά μόνο με τα εναέρια μέσα ρίψεως νερού, που στερεί την φωτιά απ’ το απαραίτητο οξυγόνο. Ο, τιδήποτε άλλο είναι αναποτελεσματικό για σβήσιμο του δάσους κωνοφόρων δένδρων. Δεύτερον οι  υψηλές θερμοκρασίες απομακρύνουν τους πυροσβέστες από τις εστίες της φωτιάς. Με εθελοντές που φορούν σαγιονάρες δεν σβήνει ούτε καντήλι στου αγίου Βαρνάβα.

Προηγουμένως, όταν οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σφοδρούς ανέμους, οι «δασοκομάντος» αφήνουν το …τάβλι και περιπολούν στα περιαστικά δάση. Εκεί είναι ο στόχος και των καταπατητών. Σταματούν τους υπόπτους .Στην …Καλιφόρνια, οι έφιπποι ρέηντζερς τούς πυροβολούν, εάν δεν σταματήσουν για έλεγχο.

Παρ’ ημίν ,οι «δασοκομάντος» δεν φεύγουν από τα καμένα δάση απ’ τον φόβο της αναζωπυρώσεως της φωτιάς αλλά όταν έχουν κουρασθή, είναι ανθρώπινο. Η πρόληψη θα φρόντιζε για δασικές «ζώνες  πυρασφαλείας» και για εναέρια μέσα, να πετούν και το βράδυ αλλά ή κυβέρνηση …Παρισέριζε επί 15θήμερον!

Με δύο λόγια: «οι αστοχίες», όπως έλεγε προ ετών η κυρία Ντόρα (για την αστοχασιά της Πυροσβεστικής στον εμπρησμό του Τατοΐου, που ανεζωπυρώθη μετά 24ωρον) συνεχίζονται αλλ’ αφορούν αυτή την φορά ολόκληρη την αστόχαστη κυβέρνηση, που δρα πάντα κατασταλτικά και ποτέ προληπτικά.