Νέα Δημοσκόπηση του Energia.gr: Γιατί Επιμένουν οι Ανοδικές Τάσεις στην Τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος;

Νέα Δημοσκόπηση του Energia.gr: Γιατί Επιμένουν οι Ανοδικές Τάσεις στην Τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος;
energia.gr
Τρι, 13 Αυγούστου 2024 - 08:17

Παρά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο, οι τιμές δεν φαίνεται να τιθασεύονται. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, από τον Σεπτέμβριο αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα

Η πιο πρόσφατη πηγή ανησυχίας για την πυροδότηση ενός νέου ενδεχομένου είναι η περαιτέρω όξυνση της πολεμικής σύρραξης Ουκρανίας – Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά την ουκρανική αντεπίθεση στη ρωσική επαρχία Κουρσκ. Στην περιοχή βρίσκεται ένα σημαντικός κόμβος διανομής αερίου απ’ όπου διέρχεται το ρωσικό αέριο που διασχίζει την Ουκρανία για να καταλήξει στις ευρωπαϊκές αγορές. Υπάρχουν φόβοι ότι το Κίεβο να διακόψει την ροή ρωσικού αερίου προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι, εξάλλου, ενισχύονται από την εκπεφρασμένη βούληση της ουκρανικής κρατικής εταιρείας αερίου Naftogaz να μην ανανεώσει το πενταετές συμβόλαιο transit που λήγει στο τέλος του έτους.

Με την παράταση του μέτρου της επιδότησης τουλάχιστον και κατά τον Σεπτέμβριο, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, ήδη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι πάροχοι δεν θα δεχθούν νέα φορολόγηση «υπερκερδών» αλλά θα μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές της λιανικής.

Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς και αναλυτές επισημαίνουν ότι στη χώρα μας υπάρχει ζήτημα με τον τρόπο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και κάνουν λόγο για φαινόμενα καρτέλ και έλλειψη ανταγωνισμού. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι τιμές χονδρικής μετατοπίζονται σχεδόν πλήρως προς τους καταναλωτές, αντίθετα με τις πιο πολλές χώρες της ΕΕ, όπου η τελική τιμή για τους τελικούς χρήστες επηρεάζεται αρκετά λιγότερο από τις οριακές, ακριβές μονάδες παραγωγής, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας περνά μέσα από τα εκεί Χρηματιστήρια Ενέργειας.

Μία άλλη κριτική που ακούγεται αφορά το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), μέσω του οποίου επιδοτούνται οι παραγωγοί ΑΠΕ, το οποίο θεωρείται υψηλό. Ωστόσο, αν και μειώθηκε το 2019, ώστε να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο ΔΑΠΕΕΠ εισηγείται αύξησή του προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ), το οποίο παρουσιάζει τελευταία διαρκή αύξηση.

Αλλά και οι αυξήσεις στα τέλη από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για την χρήση δικτύου, για λόγους σύνδεσης των παραγωγών ΑΠΕ με το δίκτυο, θεωρείται ότι επιβαρύνει επίσης σημαντικά τον καταναλωτή.

Με «φόντο» τους παραπάνω παράγοντες, το Energia.gr απευθύνει στους αναγνώστες του ο παρακάτω ερώτημα:

Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι επιμένουν οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος;

-Η έλλειψη ανταγωνισμού και καρτελοποίηση των βασικών παρόχων στην χονδροεμπορική αγορά ηλεκτρισμού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

-Οι υψηλές επιδοτήσεις στις ΑΠΕ μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές

-Τα υψηλά τέλη των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για την χρήση δικτύου που πληρώνει ο καταναλωτής μέσω του μηνιαίου λογαριασμού του

-Το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έκτακτης φορολόγησης (+ €10/MWh) που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους παρόχους