Η συντομογραφία ‘PPA’ καταγράφεται όλο και συχνότερα σε αυτή την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. Το PPA ή ‘power purchase agreement’ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία συμφωνία μεταξύ ενός παραγωγού ή προμηθευτή ΑΠΕ και ενός πελάτη, συνήθως εταιρικού. Τα δύο μέρη της συμφωνίας διαπραγματεύονται και καταλήγουν σε ορισμένους όρους σχετικά με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τον παραγωγό ή προμηθευτή ΑΠΕ προς τον πελάτη. Τα PPAs κερδίζουν την αγορά καθώς έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς, τα PPAs είναι ιδιαίτερα επωφελή οικονομικά. Επειδή η συμφωνία

 μεταξύ παραγωγού/προμηθευτή και πελάτη “κλειδώνει” την τιμή του ηλεκτρισμού, ο πελάτης γνωρίζει ακριβώς τι θα πληρώσει, ενώ παράλληλα αποφεύγει τα σκαμπανεβάσματα των τιμών που παρατηρούνται στην ελεύθερη αγορά. Παράλληλα, ο πελάτης γλιτώνει τα έξοδα εγκατάστασης και συντήρησης που θα απαιτούνταν αν αναγκαζόταν να λειτουργήσει τις δικές του μονάδες ΑΠΕ. Επιπροσθέτως, τα PPAs προωθούν την πράσινη μετάβαση, αφενός μειώνοντας τις εκπομπές αερίων των πελατών που ηλεκτροδοτούνται από ΑΠΕ, και αφετέρου χρηματοδοτώντας νέα έργα ΑΠΕ για τους παραγωγούς/προμηθευτές. Τέλος, τα PPAs ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια καθώς βοηθούν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος των επιχειρήσεων.

Η πορεία της ηλεκτρικής ενέργειας εντός του πλαισίου PPAs. Πηγή: Anup Kumar Yadav.


Φυσικά, υπάρχει και κάποια μειονεκτήματα. Τα PPAs βασίζονται στις ΑΠΕ και επομένως εξαρτώνται από την αποδοτικότητά τους. Αν ένας παραγωγός ή προμηθευτής αντιμετωπίσει ένα παρατεταμένο διάστημα χωρίς ηλιοφάνεια ή ανέμους, θα δυσκολευτεί να παρέχει τις συμφωνηθείσες ποσότητες ενέργειας. Επίσης, μολονότι το “κλείδωμα” της τιμής είναι θετικό για τον πελάτη, μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για τον παραγωγό/προμηθευτή. Σε περίπτωση που οι τιμές της χονδρικής αυξηθούν στην ελεύθερη αγορά, ο παραγωγός/προμηθευτής του PPA δεν μπορεί να αποκομίσει επιπλέον κέρδος. Ταυτόχρονα, επιβαρύνεται με τα λειτουργικά έξοδα των ΑΠΕ.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η διαθεσιμότητα δικτύων. Υπάρχουν αρκετές περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκή δίκτυα ώστε να καλύψουν τα φορτία που μεταφέρονται μεταξύ διαχειριστή και πελάτη, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις έργων.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τη σύναψη PPAs. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η χονδρική αγορά οφείλει να συμβαδίζει με τη λιανική, όπου η πλειοψηφία της ενέργειας πλέον προέρχεται από τις ΑΠΕ. Εντούτοις, σύμφωνα με έρευνες, οι τιμές των PPAs στην Ευρώπη παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές σε σύγκριση με αντίστοιχες αγορές όπως εκείνη των ΗΠΑ. Μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου 2024, οι τιμές των ευρωπαϊκών PPAs μειώθηκαν κατά 27%, όμως συνεχίζουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, οι διαφορές τιμής μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ βρίσκονται περίπου στα 10 δολάρια ανά MWh, κάτι που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι οι ΑΠΕ θεωρούνται πλέον η φθηνότερη μορφή ενέργειας, η μείωση των τιμών και στα PPAs θα συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.