Για πρώτη φορά από της λήξεως του β’ παγκοσμίου πολέμου, η Ρωσία υφίσταται εισβολή στο έδαφος της από Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος του Κουρσκ, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες μάχες τεθωρακισμένων με τους Γερμανούς το 1944 κι εκρίθη ουσιαστικά η τύχη του πολέμου εις βάρος των. Στο σημερινό μέτωπο του Κουρσκ, η Ρωσική ηγεσία κατελήφθη εξ απήνης

και ηναγκάσθη να αποσύρει δυνάμεις από το Ουκρανικό μέτωπο, για να συγκρατήσει την εισβολή, να μη καταλάβει το Μπέλγκοροντ, σημαντική πόλη του Κούρσκ.

 Μάλιστα, ο  Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν διόρισε τον πρώην σωματοφύλακα κι έμπιστο του, τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του στρατού CRU, Αλεξέη Ντυουμίν, ως ανώτατο διοικητή του Κούρσκ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Μπλούμπεργκ.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, πιστεύεται ότι Ντυουμίν θα προΐσταται των αμυντικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, ώστε να μην χρειασθεί νέα στρατολόγηση  δυνάμεων για το  Κουρσκ,  εξόχως αντιδημοτική ύστερα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022 χωρίς να διαφαίνεται η λήξις του ακόμη.

Η κατάληψη ορισμένων επαρχιακών πόλεων, ανάγκασε την Ρωσική κυβέρνηση να εκκενώσει μέρος της περιοχής του Κούρτσκ  και να μετακινήσει τον τοπικό  πληθυσμό 180.000 Ρώσων από το θέατρο του νέου πολέμου.

Οι ελλείψεις επίσης Ρωσικού στρατού γίνονται αισθητές στο Ουκρανικό μέτωπο, όπου οι επιχειρήσεις έχουν τελματώσει, εξ αιτίας της Ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ.

Σκοπός της εισβολής αυτής είναι ο εξαναγκασμός της Ρωσικής ηγεσίας να δεχθεί ανταλλαγή εδαφών της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί απ’ τον Ρωσικό στρατό είτε η ανατροπή της, στην Μόσχα, όπου η παράταση του Ουκρανικού πολέμου γίνεται ολοένα πιό αντιδημοφιλής.

- «Σαν ξημερώνει επάνω σου πρωί Αυγουστιάτικο» έγραφε ο Καβάφης(*), θα διερωτάται ο Ρώσος εισβολέας « γιατί να διώξαμε από τους ναούς των» τους Ουκρανούς;

-  Άντε και στα δικά μας, στην Κύπρο, για τους άλλους εισβολείς του 1974, που μιμήθηκαν οι Ρώσοι, αφού η διεθνής κοινότης άφησε τους Τούρκους  χωρίς συνέπειες για την έκνομη κατάκτηση τους. Εδώ όλα πληρώνονται κι ο Τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει από την Κύπρο, που την κατέλαβε με προδοσία.

 

(*) Καβαφικόν το ποίημα με τίτλο ΙΩΝΙΚΟΝ του 1911 επ’ ευκαιρία άλλης βιοπραγίας.