Ανάγκη για Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών

Ανάγκη για Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών
γράφει ο Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Ειδικευμένος στην Διαχείριση Οικοσυστημάτων
Τετ, 14 Αυγούστου 2024 - 17:52

Τα τελευταία χρόνια οι καταστροφές από τις Δασικές πυρκαγιές είναι τεράστιες τόσο σε οικοσυστήματα όσο και σε περιουσίες, γεωργικές και δενδροκομικές κυρίως καλλιέργειες ενώ τα τελευταία 25 χρόνια θρηνούμε 272 νεκρούς συμπολίτες μας. Και φέτος το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ είναι: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ αλλά προστατεύουμε μόνο οικισμούς και (αν είναι εφικτό) και κατοικίες. Η Πυροσβεστική δεν ξέρει και δεν μπορεί να μπει μέσα στα Δάση, γιατί δεν ξέρει και πώς να βγει

Αλλά και να μπει λίγα πράγματα μπορεί να κάνει μιας και δεν ξέρει που θα ανεφοδιαστεί, που οι δυνάμεις θα πάρουν αναπνοές ή που μπορούν να εφαρμόσουν αντιπύρ.

Ακόμα και να έμπαινε, όμως, δεν ξέρει ποιο τμήμα του Δάσους είναι οικολογικά πιο σημαντικό ποιο δεν θα καεί εύκολα λόγω της θέσης ή του είδους της βλάστησης, δεν ξέρει πώς να επέμβει οργανωμένα που θα αναπτύξει την γραμμή κύριας πλήξης, ούτε και ανέπτυξε ποτέ κάποιο σχέδιο αντιπυρικού σχεδιασμού.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σημειώσω ένα ψέμα και μία αλήθεια ή καλύτερα τις δύο αντιλήψεις που δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν ενώ σε όλες τις υπόλοιπες Χώρες της ΕΕ (και όχι μόνο) που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα έχουν λυθεί από καιρό.

Ας αρχίσουμε από το ψέμα…

Ο συντονισμός των Δασικών πυρκαγιών πρέπει να αφεθεί στους Ειδικούς, δηλ. στην Πυροσβεστική

Η αντίληψη είναι μια αντιεπιστημονική, απαρχαιωμένη, παιδαριώδης και επικίνδυνη αντίληψη.

Περιλαμβάνει τις εξής παραδοχές:

  1. Η Δασοπυρόσβεση είναι απλώς μία φωτιά σαν και τις άλλες. Επομένως αντιμετωπίζεται με τον τρόπο εκείνων που ξέρουν καλά την φωτιά. Δηλαδή την Πυροσβεστική.
  2. Την κάθε φωτιά την αντιμετωπίζουμε μετωπικά ως «φωτιά χώρου» με την χρήση κάθε μέσου που διαθέτουμε. Αδιαφορούμε για τις λεπτομέρειες του χώρου.

Ένα Δάσος είναι απλώς καύσιμη ύλη, ένας ελαιώνας είναι και πάλι καύσιμη ύλη. Μια χορτολιβαδική βλάστηση είναι απλώς μια χορτολιβαδική βλάστηση ανεξάρτητα από το αν είναι ένα αναγεννώμενο Δάσος που αν διπλοκαεί σε μικρό χρονικό διάστημα καταρρέει.

Μία δασική έκταση με θάμνους είναι έκταση με «χαμηλή βλάστηση» χωρίς να μας ενδιαφέρει το τι είδους θάμνοι είναι αυτοί (πχ. Προστατευόμενα είδη κλπ).

  1. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε πριν από όλα την ασφάλεια του Προσωπικού κατάσβεσης. Μετά σώζουμε πρώτα ανθρώπινες ζωές, έπειτα Περιουσίες και μετά τα Δάση.

Οπότε σε κάθε περίπτωση εκκενώνουμε τους οικισμούς που βρίσκονται στην περίμετρο μιας φωτιάς ανεξάρτητα με το αν οι κάτοικοι μιας περιοχής θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους.

Η αντίληψη αυτή είναι απλά μια προσέγγιση πυρόσβεσης μιας απλής φωτιάς. Υποβαθμίζει την κατάσβεση της Δασικής Πυρκαγιάς ως τρίτης προτεραιότητας με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνει ικανοποιητικά και όλους τους άλλους στόχους.

Η λογική αυτή την Περίοδο 1998-2024 έχει οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα:

  • 11 Νεκροί συμπολίτες μας κάθε χρόνο. Οι 28 από το προσωπικό κατάσβεσης
  • 23.000.000 στρέμματα καμένα Δάση ! ! !
  • Τεράστιες εκτάσεις καμένων γεωργικών και δενδροκομικών καλλιεργειών
  • Απροσδιόριστος αριθμός καμένων εγκαταστάσεων (σπιτιών, γεωργικών αποθηκών, κλπ)
  • Δημιούργησε την μεγαλύτερη Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Κόσμο (τηρουμένων των αναλογιών).
  • Έχουμε εξοπλισμό ΧΛΙΔΗΣ με 4.000 Πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 90 εναέρια μέσα !!! που πολυχρησιμοποιούνται ακόμα και όταν δεν είναι ανάγκη και πολυδάπανα στην λειτουργία τους. Μάλιστα, περίπου τα 50 από αυτά είναι ιδιωτικά με απροσδιόριστο αριθμό ωρών πτήσης που δεν ελέγχονται από κανέναν.
  • Και βέβαια ξοδεύουμε από 1 – 1,5 δις ΕΥΡΩ τον χρόνο μόνο για την Δασοπυρόσβεση.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός του έργου της Πυροσβεστικής στον τομέα αυτό, είναι πραγματικά εφιαλτικός και αγγίζει τα όρια της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ.

Όλοι καταλάβαμε ότι η μονόπλευρη και απαρχαιωμένη, αντιεπιστημονική και πανάκριβη Πυροσβεστική αντίληψη δεν λειτουργεί και πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Η δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι πρώτα από όλα θέμα  διαχείρισης των Δασών μας.

⇒ Η αλήθεια

Η κατάσβεση των Δασικών Πυρκαγιών είναι υπόθεση των Δασικών Υπηρεσιών της κάθε Χώρας.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.

Η αντιστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή όπως την λέμε οι περισσότεροι, προϋποθέτει, σχηματικά μιλώντας, λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα από κάθε είδους καύση και ταυτόχρονα την διατήρηση τόσο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και αύξηση των διαθέσιμων δασών και οικοσυστημάτων για την απορρόφηση περισσότερων όγκων CO2.

Όταν καίγεται ένα Δάσος δεν ακυρώνεται απλώς για πολλά χρόνια ο μηχανισμός απορρόφησης όγκων CO2 από την ατμόσφαιρα, αλλά απελευθερώνονται και τεράστιες ποσότητες. Κι ίσως αυτό να είναι και το χειρότερο.

Ας δούμε τις εκπομπές CO2 κατά μέσο όρο στις Χώρες της ΕΕ και της Χώρας μας (στοιχεία EFFIS – Copernicus).

EFFIS Αθροιστικές εκπομπές Διοξειδίου του άνθρακα [CO2] στην EU από Δασικές Πυρκαγιές

Διάγραμμα 1

Από το διάγραμμα 1 παρατηρούμε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ (από τις Δασικές πυρκαγιές) είναι μικρότερες από τους μέσους όρους της περιόδου 2003-2023.

Μαντέψτε ποια Χώρα αποτελεί την Παραφωνία. Η Χώρα μας…

EFFIS Αθροιστικές εκπομπές Διοξειδίου του άνθρακα [CO2] στην Ελλάδα από Δασικές Πυρκαγιές

Διάγραμμα 2

Από το διάγραμμα 2 παρατηρούμε ότι την χρονιά του «επιτυχημένου δόγματος» οι εκπομπές του CO2 είναι περισσότερες (σχεδόν διπλάσιες) σε σχέση με τον μέσο όρο 2003-2023 της Χώρας.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση παρά μόνο μία: Καίγονται περισσότερα δάση φέτος (ανάλογα με την περίοδο) ή με άλλα λόγια ουσιαστικά τα Δάση τα άφησαν και πάλι στην τύχη τους.

Ας περιοριστούμε μόνο σε αυτό χωρίς να θέσουμε και πολλά άλλα εξ ίσου σημαντικά ζητήματα όπως το ότι η καταστροφή ενός Δάσους σημαίνει και καταστροφή μέρους της βιοποικιλότητας που διαθέτουμε, ή με άλλα λόγια του διαθέσιμου γενετικού κώδικα που η διαφύλαξή του αποτελεί πρωταρχικό στόχο κάθε Κοινωνίας.

Από πολύ νωρίς η Δασολογική Επιστήμη ανέπτυξε μεθόδους αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών οι οποίες εκσυγχρονίστηκαν με τις εξής Διεθνείς Επιστημονικές παραδοχές:

 

1. Ένα Δάσος δεν καίγεται ποτέ ή καίγεται πολύ δύσκολα, όταν είναι σε διαχείριση.

Αυτό σημαίνει ότι αποκομίζεται συνεχώς ξυλώδης όγκος. Μέσω των υλοτομιών απομακρύνεται ο πλεονάζων όγκος. Μόνο που στις υλοτομίες πρέπει να ξέρεις τι κάνεις. Πρέπει να ξέρεις ΠΟΥ υλοτομείς, ΠΟΤΕ υλοτομείς, ΠΟΣΟ και ΠΩΣ υλοτομείς.

Ας πούμε, απομακρύνεις εντατικά ολόκληρο (ή λιγότερο υπόροφο ανάλογα με το είδος του Δάσους- ΠΟΣΟ) τον υπόροφο δεξιά και αριστερά ενός δρόμου που θα σου χρησιμεύσει πιθανώς στις επιχειρήσεις κατάσβεσης μιας Δασικής Πυρκαγιάς (ΠΟΥ).

Δημιουργείς δηλ. μία στεγασμένη αντιπυρική λωρίδα όπου μπορείς να κινηθείς με τα πυροσβεστικά σου οχήματα να προετοιμαστείς και να οργανώσεις την άμυνά σου.

ΠΟΤΕ υλοτομείς. Συνήθως τον χειμώνα που δεν έχει κίνδυνο Δασικής Πυρκαγιάς, προσέχοντας να εξασφαλίσεις την αναγέννηση (ΠΩΣ) την νέα γενιά δηλαδή του Δάσους.

Φυσικά οργανώνεις την πλήρη διάνοιξη του δάσους με δρόμους πρόσβασης σε όλο το δάσος αλλά με Δασικούς δρόμους που ορίζονται από διεθνείς προδιαγραφές.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό η ΔΑΣΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Σημειώνουμε ότι παράλληλα προσέχουμε:

– Να εξασφαλίσουμε τα ενδιαιτήματα των άγριων ζώων και της ορνιθοπανίδας (γιατί δεν υπάρχει «Δάσος» είναι και η Ορνιθοπανίδα) .

– Την υπόγεια αποθήκευση νερού, την «καλλιέργεια» των πηγών νερού στο Δάσος με μικρές υδρομαστεύσεις κλπ

– Την προστασία του εδάφους από τις διαβρώσεις την απόσβεση των χειμάρρων με την κατασκευή ορεινών φραγμάτων και άλλων Αντιχειμμαρικών έργων (τα έργα αυτά Δασολόγοι τα σχεδιάζουν και τα κατασκευάζουν) παράλληλα με προστατευτικές φυτεύσεις.

Αν κάνουμε ολοκληρωμένη διαχείριση των Δασών μας θα έχουμε σημαντικές ποσότητες πανάκριβης Βιομηχανικής ξυλείας για την Βιομηχανία μας. Ξυλεία θρυμματισμού και μάλιστα μπορούμε να την θρυμματίζουμε επί τόπου και μετά να μετατρέπεται σε πέλλετ και μπρικέτα ή ινοσανίδες-μοριοσανίδες κλπ, μπορούμε να παράγουμε τα παραδοσιακά καυσόξυλα και κάρβουνα και βέβαια δεκάδες ακόμα Δασικά προϊόντα.

Είναι αυτονόητο ότι η Δασική Διαχείριση «γεννάει» και το σχέδιο Πυροπροστασίας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.

2. Όταν πιάσει φωτιά σ’ ένα Δάσος πολύ μεγάλη σημασία έχει η Πρώτη πλήξη της φωτιάς.

Είναι αυτό που έλεγε ο καθηγητής Δασολογίας Σπύρος Ντάφης: Την φωτιά στην αρχή την σβήνεις με ένα ποτήρι νερό (αργότερα το αντέγραψε και ο κος Φούρλας). Αν αργήσεις το πιθανότερο είναι να ηττηθείς.

Αξιόπιστη Πρώτη πλήξη σημαίνει ότι λειτουργείς βασικά πυροφυλάκια που διαθέτουν όλα τα μέσα επικοινωνίας και παρατήρησης.

Η Χώρα μας έχει πάνω από 200 τέτοια μεγάλα πυροφυλάκια σε αντίστοιχες κορυφές, που επιτηρούν ολόκληρη την Χώρα. Έχει βέβαια και βοηθητικά τα πεδινά ή περιαστικά πυροφυλάκια.

Σήμερα πάντως τα περισσότερα από τα κύρια πυροφυλάκια (περίπου 80) είτε απαξιώθηκαν είτε δεν λειτουργούν καθόλου. Όσο για τα βοηθητικά, όσα είναι κοντά σε πόλεις λειτουργούν από εθελοντές αλλά δεν έχουν την ορατότητα που έχουν τα κύρια.

Παράλληλα βέβαια πρέπει έχεις σε διασπορά ευέλικτα οχήματα κυρίως μέσα στα Δάση με μικρές ομάδες το κάθε ένα.

Σύμφωνα με τα σχέδια πυροπροστασίας 700-1000 τέτοια οχήματα αρκούν για να έχεις σημαντικά αποτελέσματα Πρώτης πλήξης.

 

3. Όταν δεν λειτουργήσει η Πρώτη πλήξη, τότε πρέπει από πριν αν έχεις ένα πλήρες ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΟ σχέδιο αντιμετώπισης και κυρίως της γραμμής της ΚΥΡΙΑΣ ΠΛΗΞΗΣ, της ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΠΛΗΞΗΣ και ΤΡΙΤΕΥΟΥΣΑΣ ΠΛΗΞΗΣ.

Πρέπει λοιπόν να ξέρεις πόσες δυνάμεις χρειάζεσαι πότε και που, από πού θα μπουν οι δυνάμεις σου και από πού θα βγουν, που μπορούν να ανεφοδιαστούν ή να ξεκουραστούν χωρίς να βγουν από το δάσος, ποιο τμήμα του δάσους πιθανόν θα θυσιαστεί και τι δεν πρέπει να θυσιαστεί με κανέναν τρόπο.

Που θα χρειαστείς ρίψεις εναέριων μέσων για να ταπεινώσουν την φωτιά και να την πλησιάσεις για πλήρη κατάσβεση, που πιθανόν θα κάνεις χρήση αντιπύρ (που έχει ξεχαστεί) και με ποιους, που θα υποχωρήσεις σε εναλλακτικές γραμμές δευτερεύουσας πλήξης… και εκατοντάδες άλλους παράγοντες.

4. ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ. Όταν δεν προετοιμάσεις τα δάση έτσι ώστε να μην καίγονται τότε να είμαστε σίγουροι/ες ότι σύντομα θα καούν.

Επομένως με κάποιον τρόπο πρέπει τον χειμώνα να φροντίζουμε τα Δάση έτσι ώστε να μην καίγονται εύκολα και την αντιπυρική περίοδο να λειτουργούμε τα Πυροφυλάκια και να οργανώσουμε την γρήγορη Πρώτη πλήξη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΕΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ.

Τον χειμώνα γίνονται οι Δασοπονικές εργασίες σύμφωνα με το Δασοκομικό σχέδιο διαχείρισης και το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ θα κάνει την επιτήρηση, θα λειτουργεί τα υψηλά πυροφυλάκια θα κάνει την ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΌ ΣΤΑ ΔΑΣΗ. 

Αγαπητοί φίλοι,

Ολόκληρο το σύστημα είναι άρρωστο. Βαριά άρρωστο, αργό, αδιάφορο, ανίκανο, κρυψίνοο, πολυέξοδο… αδικαιολόγητα πολυέξοδο, ύποπτα και διαπλεκόμενα πολυέξοδο χωρίς ούτε έναν οικονομικό απολογισμό τα τελευταία 26 χρόνια.

Η λύση; Μία είναι η προφανής λύση: 

1. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίες και ανάθεση του διακριτού ρόλου της Επιτήρησης, της επαναλειτουργίας έστω των 80 ορεινών Πυροφυλακίων, της πρώτης πλήξης με ευέλικτα μέσα και drowns.

Η βασική υποδομή υπάρχει δεν είναι κρίμα να απαξιώνεται;

Το εγκαταλελειμμένο Πυροφυλάκιο στην θέση Καζάρμα στην Αργιθέα. (Φωτογραφία: greekadventure.com)
Το εγκαταλελειμμένο Πυροφυλάκιο στην θέση Καζάρμα στην Αργιθέα.
(Φωτογραφία: greekadventure.com)
Αυτή είναι η κατάσταση στα πυροφυλάκια της Χώρας. Εδώ εγκαταλελειμμένο Πυροφυλάκιο στον Κίσσαβο. (Φωτογραφία: Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος)


Είναι αυτονόητο ότι ο συντονισμός της Δασοπυρόσβεσης στα Δάση με παράλληλη μεταφορά των κονδυλίων της πρόληψης στην Διάθεση της Γενικής Γραμματείας Δασών και ταυτόχρονη εντατική  διαχείριση Δασών. 

2. Ουσιαστική λειτουργία του Ειδικού Σώματος Δασοπροστασίας έργων πρόληψης τον χειμώνα και επιτήρησης και πρώτης πλήξης ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ κατά την αντιπυρική περίοδο. (Όπως το καθορίστηκε το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής το 1993. Μέσα στην Δασική Υπηρεσία και ένστολο και ένοπλο Σώμα).

3. Πρόσληψή των 500 Δασολόγων και Δασοπόνων στις Δασικές Υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς έχει προγραμματιστεί. 

4. Μεταφορά των 1.150 περίπου Δασοκομάντος στην Δασική Υπηρεσία όπου είναι και το αντικείμενό τους με την ταυτόχρονη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου και διεύρυνσης της εκπαίδευσής τους.

5. Μεταφορά του προσωπικού πενταετούς θητείας της Πυροσβεστικής στις Δασικές Υπηρεσίες με ταυτόχρονη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου (περίπου 1500 άτομα) με ταυτόχρονη συμπληρωματική εκπαίδευση Δασοφυλακής.

6. Μεταφορά προσωπικού στο Σώμα Δασοπροστασίας της Δασικής Υπηρεσίας, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας με την άμεση μεταφορά όλου του Δασοτεχνικού Προσωπικού (Δασολόγων, Τεχνολόγων) στις Δασικές Υπηρεσίες όπου είναι και το αντικείμενό τους (προαιρετικά).

7. Μεταφορά όλων των ευέλικτων Δασοπυροσβεστικών μέσων (περίπου 700-1.000 οχήματα) στην Δασική Υπηρεσία.

8. Άμεση κατάργηση των 81 αδηφάγων εποχιακών θερινών Κλιμακίων της Πυροσβεστικής με προφανή τεράστια Οικονομία (Κατ’ εκτίμηση περίπου 120 εκατ. ΕΥΡΩ).

Τα κλιμάκια μπορούν να λειτουργούν στα Δασονομία που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν και τώρα

9. Αναθεώρηση κάθε προγραμματισμού Σπατάλης σε αχρείαστο ή αναποτελεσματικό χρυσοφόρο (για μερικούς) εξοπλισμό.

(Με πρώτα από όλα του επανακαθορισμού του αριθμού αγοράς των αεροπλάνων tractor που είναι ψεκαστικά, μεταφέρουν μόνο 3 τόνους νερού και ομολογούν όλοι όσοι τα είδαν σε δράση το 2023 και 2024, ότι …δεν επιχειρούν αποτελεσματικά σε ανάγλυφα της Χώρας μας.)

10. Σύμπτυξη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε Γενική Γραμματεία, ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

11. Μετατροπή σε Κακούργημα των αδικημάτων αποχώρησης ή «εξαφάνισης» των υπευθύνων Αξιωματικών από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση εν εξελίξει επιχειρήσεων Δασικών Πυρκαγιών θρηνήσουμε νεκρούς, χαθούν περιουσίες ή καταστραφούν σημαντικά δάση (φαινόμενο που παρατηρείται συχνά και μάλιστα στην καταστροφή στο ΜΑΤΙ παρατηρήθηκε γενικευμένα).

Η μόνη ίσως πρόσληψη που θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε, είναι 1.000 περίπου ατόμων ειδικής προστασίας με την αχρείαστη πλέον νέα πρόσληψη ακόμα 1.000 πυροσβεστών. (Έτσι κι αλλιώς η Πυροσβεστική θα διαθέτει περίπου 18.000 άτομα- από 6.000 που διέθετε χωρίς την αρμοδιότητα των Δασικών Πυρκαγιών.

Με την Δημιουργία του Δασικού σώματος της Δασικής Υπηρεσίας θα προσθέσουμε (ουσιαστικά ανέξοδα) τον μόνο ουσιαστικό βραχίονα επέμβασης όπως περιγράφεται από όλα τα πορίσματα και τα σχέδια βελτίωσης της Δασοπυρόσβεσης, εμπλουτίζοντας τον επιτελικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι σχηματικά θα έχουμε:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

(Επιτελικός ρόλος – Η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι ανάγκη να υπάρχει χωριστό Υπουργείο. Η Γενική Γραμματεία κάτω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αρκετό)

 
ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

(Διαχείριση – πρόληψη – επιτήρηση – Πρώτη πλήξη – Συντονισμός κατάσβεσης στα δάση)

  ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

(Πρόληψη – επιτήρηση – οργάνωση εθελοντών) Και σε Περιφερειακό επίπεδο εξασφάλιση επικουρικών μέσων

  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

(Κύρια πλήξη σε γεωργοχορτολιβαδικές εκτάσεις και κύρια πλήξη σε χωριά, πόλεις, οικισμούς. Αρμοδιότητα και Συντονισμός εκκένωσης και διάσωσης)

 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 

(Εκκένωση, διάσωση, αστυνόμευση για ληστείες, κλπ)

  ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

(Διάσωση, αρωγή)

Αγαπητοί φίλοι κάνοντας μία μόνο διορθωτική ενέργεια και αναθεωρώντας οριακά την Νομοθεσία μας θα εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 1 δις ΕΥΡΩ τον χρόνο που (κατ’ εκτίμηση σήμερα ξοδεύουμε αδικαιολόγητα) θα γλιτώσουμε από τις τόσο μεγάλες καταστροφές, τους θανάτους, την διάλυση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού ολόκληρων Νομών, που στην περίπτωση των παραμεθόριων τον περιοχών είναι θέμα και Εθνικής επιβίωσης.

Τελειώνω με τον χρυσό κανόνα των χρηματοδοτήσεων: 1 – 100 – 1.000

ΜΕ 1 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Γλιτώνουμε 100 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ

και 1.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

(από dasarxeio.com)