ΙΕΝΕ: Αυξημένη μεταβλητότητα για τις Τιμές Ρεύματος στη ΝΑ Ευρώπη Λόγω Χαμηλής Ζήτησης και Γεωπολιτικών Εντάσεων

ΙΕΝΕ: Αυξημένη μεταβλητότητα για τις Τιμές Ρεύματος στη ΝΑ Ευρώπη Λόγω Χαμηλής Ζήτησης και Γεωπολιτικών Εντάσεων
energia.gr
Παρ, 16 Αυγούστου 2024 - 13:29

Καθώς μπήκαμε στον Αύγουστο, την 31η εβδομάδα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη (ΝΑΕ) υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με μέση μείωση -15,6%, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε, όπως σημειώνεται στο τελευταίο τεύχος (αριθ. 326) του SEE Electricity & Gas Market Analysis, του ΙΕΝΕ. Αντίθετα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερες από την προηγούμενη, την 30η εβδομάδα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του CO2 αυξήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, στα Βαλκάνια η Ρουμανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά -32,15%, ακολουθούμενη από την Κροατία και τη Βουλγαρία, οι οποίες κατέγραψαν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με μέση μείωση -26,5%.

Ο κύριος λόγος για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή στις αρχές Αυγούστου ήταν η χαμηλότερη συνολική ζήτηση ενέργειας, καθώς οι μέσες θερμοκρασίες υποχώρησαν στις περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για μονάδες κλιματισμού. Κατά συνέπεια, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑΕ σημείωσε βουτιά, μειωμένη κατά -2,36% σε σύγκριση με την εβδομάδα 30, που αντιστοιχεί σε 18.069,37 GWh. Η ζήτηση αυτή ικανοποιήθηκε από ένα συνδυασμό εισροών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ( 3.207,37 GWh), από υδροηλεκτρική ενέργεια ( 2.867,24 GWh, από θερμική ηλεκτροπαραγωγή ( 8.870,42 GWh) και από καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, από το διασυνοριακό εμπόριο, που ανήλθαν σε 1.247,71 GWh.

Στην Κεντρική Ευρώπη

Σε αντίθεση με τη ΝΑ Ευρώπη, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη παρουσίασαν μικτές επιδόσεις κατά την εβδομάδα 31, με τη γενική τάση να είναι υψηλότερη, ενώ σε ορισμένες χώρες, συγκεκριμένα στη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι τιμές ήταν χαμηλότερες. Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας 31 παρουσίασαν μέσες τιμές χονδρικής πώλησης μεταξύ 38-95 €/MWh. Την ίδια εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μέσες εβδομαδιαίες τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 85,81 €/MWh.

Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης όλες οι χώρες κατέγραψαν μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από την Ιταλία. Οι τιμές διαπραγματεύονταν κατά μέσο όρο μεταξύ 73-120 €/MWh, στις περισσότερες χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία όπου οι τιμές διαμορφώθηκαν χαμηλότερα με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο στα 72,64 €/MWh. Αντίθετα, η ιταλική αγορά κατέγραψε την υψηλότερη μέση τιμή μεταξύ των περιφερειακών αγορών που αναλύθηκαν από το ΙΕΝΕ κατά την εβδομάδα 31, με μέση τιμή 120,13 €/MWh, υψηλότερη κατά 6,12% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καθώς προχωρούσε ο Αύγουστος, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη υποχώρησαν περαιτέρω, αλλά ανέκαμψαν έντονα από την αρχή της εβδομάδας, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά υψηλής μεταβλητότητας. Καθώς η εβδομάδα πλησιάζει στο τέλος της, οι τιμές χονδρικής DAM σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης καταγράφουν καθαρές αυξήσεις σε μηνιαία βάση, με τα ανατολικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη να επηρεάζονται περισσότερο.

Για παράδειγμα, στις 16 Αυγούστου η μέση ημερήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο DAM στη Ρουμανία ήταν 150,17 €/MWh αυξημένη κατά 34,8% σε μηνιαία βάση. Ομοίως, στην Ουγγαρία η μέση ημερήσια τιμή της DAM ήταν 164,34 €/MWh αυξημένη κατά 35,0% σε μηνιαία βάση και στην Ελλάδα αναφέρθηκε στα 144,83 €/MWh, αυξημένη κατά 38,5%.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΝΕ μεταξύ βασικών παραγόντων της αγοράς στην περιοχή, η διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάστηκε από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες 10 ημέρες. Από τις 5 Αυγούστου οι τιμές του φυσικού αερίου στο TTF έχουν αυξηθεί περισσότερο από 15% και περισσότερο από 35% από τα τέλη Μαΐου. Στις 16 Αυγούστου οι τιμές του φυσικού αερίου στην TTF,
το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν μεταξύ 39,300 €/MWh και 40,020 €/MWh.

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές είναι τελευταία απονευρωμένες φοβούμενες ένα επικείμενο κλείσιμο του ουκρανικού διαδρόμου μέσω του οποίου το ρωσικό φυσικό αέριο μεταφέρεται σε διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι φόβοι είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένοι μετά την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και την κατάληψη της πόλης Sudzha όπου βρίσκεται ένας ζωτικής σημασίας σταθμός μέτρησης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου που ελέγχει τη ροή του αερίου προς τα δυτικά.