Στο Ελλάδιστάν ,θα το συζητάει (αν το συζητάει…) η επόμενη κυβέρνηση γιατί το θέμα έχει πολιτικό κόστος,.. Κάτι όμως είναι κι αυτό ,μετά από 75 χρόνια που έχουμε παγώσει την κάθε κουβέντα για πυρηνική ενεργεία. Πήγε να ψελλίσει προ μηνός η σημερινή κυβέρνηση κάτι τις.., αλλά το άφησε να "καεί" με τις πυρκαγιές….
Θα ακολουθήσει η Βουλγαρία που βεβαίως και έχει ξεπεράσει και την λαχτάρα που έπαθε, αλλά ποτέ δεν έκανε πίσω στα πυρηνικά ούτε βήμα.
Έχει μάλιστα κατά νου αύξηση της συμμετοχής των πυρηνικών της στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής της αφού κάνει και εξαγωγή την πυρηνική της ενέργεια.
Το Ελλαδιστάν από τους καλύτερους πελάτες στα πυρηνικά της Βουλγαρίας .
Τα οποία δεν μας ενοχλούν σε καμιά περίπτωση…, όπως και οποιαδήποτε πυρηνικά δεν παράγονται στην χώρα μας.. Είναι μια χαρά αρκεί να παράγονται ακόμη και ακριβώς διπλά μας.
Θα συνεχίσει πολύ σύντομα με πρόγραμμα πυρηνικής παραγωγής στην ενέργεια η Σερβία. Στο κοινοβούλιο της ξεκίνησαν ήδη όλες οι διαδικασίες για την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει χρήση πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος. Νόμος που είχε ψηφιστεί το 1989.
Στο μεταξύ η Σερβία υπέγραψε και μνημόνιο κατανόησης με 20 επιστημονικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακούς φορείς, για την εξέταση των δυνατοτήτων χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
Και γιατί να μην το κάνει., Εδικά τώρα που ξέρει ότι στα Βαλκάνια έχει και το Ελλαδιστάν να θέλει εισαγωγές για συμπληρωματικές ενεργειακές ανάγκες του.
Θα προλάβει όμως την Σερβία η Ιταλία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας της οποίας δήλωσε (προ μηνός) στους Financial Times ότι η Ρώμη θα εισαγάγει νομοθεσία που θα επιτρέψει τις επενδύσεις σε μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εντός 10 ετών.
Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η ατομική ενέργεια θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 11% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2050, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Να ολοκληρώσουμε όμως με όσα συμβαίνουν σε εμάς αφορμής δοθείσης.. από τις σχετικές με το θέμα πρωθυπουργικές δηλώσεις σε συνέδριο του Economist "… το δυναμικό come back διεθνώς της πυρηνικής ενέργειας δεν περνάει απαρατήρητο και στην κυβέρνηση, αλλά και σε μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, που σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα της στρατηγικής τους. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες…".
Τα προσέξαμε αυτά μια και μας φάνηκε ότι πέρασαν χωρίς να σχολιασθούν πολιτικά που σημαίνει τι;
Ότι μένουμε μόνο σε όσα ψέλλισε επισήμως η κυβέρνηση όταν το ενεργειακό όχι μόνο δεν έχει περάσει σε ευθεία.., αλλά, αντίθετα, οι ανωμαλίες στην πορεία του δείχνουν να έχουν συνέχεια αλλά και πολλές-πολλές εκπλήξεις..;
*Πηγή: Capital.gr