Αντίστροφη Μέτρηση για τη Λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης

Αντίστροφη Μέτρηση για τη Λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Σαβ, 17 Αυγούστου 2024 - 12:20

Έπειτα από μήνες προετοιμασίας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες για τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μπαίνει στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ αναμένεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο, έχοντας ολοκληρώσει όλες τις σχετικές τεχνικές και εμπορικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το FSRU Αλεξανδρούπολης θα παραλαμβάνει LNG από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Ευρωπαϊκής αγοράς, θα το αεριοποιεί, και θα το προωθεί προς τις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Από πολλούς, το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί ως έργο-κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αναμφισβήτητα, θα ανοίξει έναν νέο δρόμο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια, την ανατολική, και την κεντρική Ευρώπη.

Με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό, η μονάδα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη της άνοιξης. Εντούτοις, ένα ζήτημα με την εισροή νερού στον αγωγό, που τελικά λύθηκε με μη παρεμβατικό τρόπο, καθυστέρησε την επίσημη έναρξη των μεταφορών. Οι πρώτες εταιρείες που θα προχωρήσουν σε παραδόσεις μέσω του τερματικού έχουν ήδη δηλώσει τον αριθμό φορτίου και η σειρά παράδοσης θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ως εκ τούτου, η επίσημη έναρξη του FSRU Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου.

Ο Γιώργος Κοπανάκης, Τεχνικός Διευθυντής της ιδιοκτήτριας Gastrade, δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση: «Ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ενεργειακά έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με αυξημένη σημασία για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, και την ευρύτερη περιφέρεια, καθώς συμβάλλει έμπρακτα τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανταγωνισμό στην περιοχή, και υποστηρίζει τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου.»