Το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΗΣ, προτού αναχωρήσει για την Σομαλία, θα πραγματοποιήσει έρευνες γι’ ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο βυθό της Λυκίας θαλάσσης , μέσα στην δυνητική Ελληνική ΑΟΖ της Μεγίστης, στο Πολύνησο του Καστελόριζου κι η Τουρκία γνωστοποιεί ΝΑΒΤΕΞ και ΝΟΤΑΜ διαρκούσης της θερινής περιόδου που παραβιάζουν την συμφωνία 

Παπούλια-Γιλμάζ. Συγχρόνως κατασκευάζει πολεμικό αεροδρόμιο απέναντι απ’ την Ρόδο, στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) στο οποίο θα εγκαταστήσει τα νέα και εκσυγχρονισμένα 119 F-16 που έχει παραγγείλει στην Αμερική.

Για την αντιμετώπιση των νέων Τουρκικών απειλών -όχι απλώς «προκλήσεων» που γράφει ο συμπολιτευόμενος τύπος - η Ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται σ’ ένα χαρτοπόλεμο εκδόσεως αναγγελίας ναυτιλομένων και σε ναυτικά  γυμνάσια στο Κρητικό πέλαγος, μακριά από τις Τουρκικές αμφισβητήσεις της Ελληνικής κυριαρχίας, μαζί με πολεμικά πλοία της Γαλλίας, Ιταλίας και …Κύπρου! Δηλ. μία ειρηνική άσκηση, ονόματι «Ευνομία», απέναντι στη Τουρκική ανομία, που συνεχίζει τις παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων (Κάσος) και του FIR Aθηνών, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (δήθεν ότι η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη στρέφεται κατά της Τουρκίας) και την  αυξανομένη επιρροή της, στην Αφρική (Λιβύη, Αίγυπτο, Σομαλία).

Εν τούτοις, η αποκατάσταση του ισοζυγίου στις σχέσεις με την Τουρκία θα επέβαλε άλλη πολιτική, όπως κατασκευή αεροδρομίου για τα Ελληνικά ΡΑΦΑΛ στη Νήσο Ρώ, άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου απ’ το κοίτασμα της νοτιοδυτικής Κρήτης (που είναι ήδη διαπιστωμένα από την ΕΞΟΝ αλλά βραδυπορεί αδικαιολογήτως) κι ένωση της Ελληνικής ΑΟΖ με την Κυπριακή, για να συμμορφωθεί κι ο Αιγύπτιος δικτάτωρ Σίσι που τελευταίως ερωτοτροπεί με την Τουρκία.

Εάν ο αναθεωρητισμός του νεοχαλίφη Ερντογάν εποφθαλμιά την Ρόδο,  επιβάλλεται το  κλείσιμο του αυτόθι Τουρκικού προξενείου κι ενίσχυση της άμυνας της νήσου. «Ιδού η Ρόδος», λοιπόν, κ. Γεραπετρίτη και το αναγκαίο άλμα της μέχρι τούδε κατευναστικής πολιτικής σας, έναντι  των αποθρασυνομένων γειτόνων, που έχει αποτύχει 99%.