Ένα Ακόμα Δεξαμενόπλοιο πάει στον Υπό Κυρώσεις Ρωσικό Σταθμό Εξαγωγής LNG 2 της Αρκτικής

Ένα Ακόμα Δεξαμενόπλοιο πάει στον Υπό Κυρώσεις Ρωσικό Σταθμό Εξαγωγής LNG 2 της Αρκτικής
energia.gr
Πεμ, 22 Αυγούστου 2024 - 09:47

Ένα τρίτο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου φαίνεται να κατευθύνεται προς το εργοστάσιο εξαγωγής LNG 2 της Αρκτικής στη βόρεια Ρωσία, το οποίο υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, με τη Μόσχα να εντείνει τις προσπάθειες για παράκαμψη των δυτικών περιορισμών. Το Everest Energy, μέρος ενός ύποπτου «σκιώδους στόλου» πλοίων 

που χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα για να μεταφέρουν φυσικό αέριο σε πρόθυμους αγοραστές, έχει σταματήσει στη Θάλασσα του Μπάρεντς βορειοανατολικά της Νορβηγίας, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Δύο άλλα πλοία μεταφορας LNG σταμάτησαν πρόσφατα στο ίδιο σημείο. Οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν αργότερα ότι τα πλοία ελλιμενίζονταν στην εγκατάσταση της Αρκτικής, υποδηλώνοντας ότι πλαστογραφούσαν τα σήματα των αναμεταδοτών τους.

Το Everest Energy, καθώς και τα δύο άλλα πλοία - το Asya Energy και το Pioneer - διαχειρίζονται όλα από την Ocean Speedstar Solutions, σύμφωνα με την Equasis, μια παγκόσμια βάση δεδομένων ναυτιλίας. Η εταιρεία με έδρα την Ινδία ιδρύθηκε τον Ιούνιο και διαχειρίζεται μόνο αυτά τα τρία πλοία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Equasis.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο εργοστάσιο LNG 2 της Αρκτικής στα τέλη του περασμένου έτους για να αποτρέψουν την έναρξη των εξαγωγών. Ενώ οι περιορισμοί κράτησαν μακριά τις ξένες εταιρείες και σταμάτησαν την παράδοση πλοίων με έτοιμο πάγο, η Ρωσία πιθανότατα κατάφερε να παρακάμψει τα εμπόδια χρησιμοποιώντας τον σκιώδη στόλο.