Θετικά νέα ήρθαν από τις Βρυξέλλες για το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ελληνικού site energypress.gr εφαλτήριο στη ΡΑΕΚ, ώστε να απαλείψει ένα από τα σημαντικά «αγκάθια» στην απόφασή της για τη μεθοδολογία εσόδου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, παρέχουν οι Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν απέστειλε επιστολή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπου αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, προκειμένου να προστατεύσει το πρότζεκτ από το γεωπολιτικό ρίσκο.
Στην ίδια επιστολή, οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Great Sea Interconnector αποτελεί «ένα ύψιστης σημασίας έργο». Η ρητή πρόθεση της Επιτροπής να παράσχει διπλωματική «ασπίδα» στο έργο, αποτελεί τη δεύτερη σημαντική και χειροπιαστή ευρωπαϊκή κίνηση για τη στήριξη της διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργο PCI, ύψους ύψους 657 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το energypress,  η άρνηση της κυπριακής πλευράς να αναλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο που της αναλογεί, έχει αναδειχθεί στο βασικό θέμα στο οποίο πλέον «σκοντάφτει» το έργο. Το αίτημα του ΑΔΜΗΕ είναι πως θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές πως, εφόσον το έργο διακοπεί λόγω σοβαρού κινδύνου ή άλλης εμπλοκής, για την οποία αποδεδειγμένα δεν θα ευθύνεται ο διαχειριστής, υπονοώντας τη στάση της Τουρκίας, θα μπορεί να ανακτήσει όλες τις δαπάνες που θα έχουν μέχρι τότε γίνει.

 

Πολιτική κάλυψη 

Έτσι, ζητά να διαγραφεί η λέξη «ενδέχεται» στην απόφαση για τη μεθοδολογία εσόδου και να γίνει πιο σαφής η σχετική αναφορά, όπως αυτή που έχει εγκρίνει η ελληνική ρυθμιστική αρχή. Ωστόσο, στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη παρουσία των εκπροσώπων της Κομισιόν, από την πλευρά της ΡΑΕΚ διαφάνηκε ότι για να προχωρήσει σε αυτή την τροποποίηση, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική κάλυψη.

Πλέον, με την επιστολή της η Κομισιόν παρέχει την πολιτική κάλυψη που ζητά η κυπριακή ρυθμιστική αρχή. Επομένως, «λύνει τα χέρια» στη ΡΑΕΚ ώστε να τροποποιήσει την απόφασή της και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσει τον φορέα υλοποίησης από έναν κίνδυνο που δεν μπορεί να αναλάβει, με δεδομένο τον τεράστιο προϋπολογισμό του έργου, ο οποίος αγγίζει τα 1,9 δισ. ευρώ.

 

Συνεχίζεται η παρελκυστική τακτική 

Την ίδια στιγμή, πάντως, καμία ουσιαστικά πρόοδος δεν σημειώθηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της ΡΑΕΚ και του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της εξέτασης από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή του αιτήματος που έχει υποβάλει ο Έλληνας Διαχειριστής για αναθεώρηση της απόφασης για τη μεθοδολογία εσόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη η ΡΑΕΚ συνέχισε την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, ζητώντας εκ νέου διευκρινίσεις από τον ΑΔΜΗΕ επί του αιτήματος. Έτσι, όσο η κυπριακή ρυθμιστική αρχή προσπαθεί να βάλει νέες παραμέτρους στο «τραπέζι», εκ των πραγμάτων οι διαβουλεύσεις για το αίτημα αναθεώρησης αποκτούν τον χαρακτήρα αέναης συζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η ΡΑΕΚ παραδέχεται πως όσο παραμένουν οι παράμετροι της υφιστάμενης απόφασης, το έργο παραμένει μη βιώσιμο οικονομικά και πως, κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων αποθαρρύνεται κάθε ιδιώτης επενδυτής που ενδιαφέρεται να μπει στο έργο. Σημαντικό είναι επίσης πως η απόφαση της ΡΑΕΚ για τη μεθοδολογία εσόδου, με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ, έχει τροποποιηθεί επί τα χείρω σε σχέση με την απόφαση που είχε λάβει υπό τον προηγούμενο project promoter.