Ούτε χιλιοστό δεν υποχωρεί η Τουρκία, στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, ιδιαιτέρως αφού σε προηγούμενα περιστατικά επέβαλε την βούλησή της, δίδοντας ως μοναδικό «αντάλλαγμα» τις ευχαριστίες τις οποίες απηύθυνε στην ελληνική Κυβέρνηση, η οποία -κατά την Άγκυρα – «εσεβάσθη τα κυριαρχικά της δικαιώματα»!

Με την προαναγγελία νέων ασκήσεων και την παρεμπόδιση ελληνικών που είναι προγραμματισμένες για τις προσεχείς εβδομάδες, η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να αποστεί των διεκδικήσεών της εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Από χθες και μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, έχει δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ πέντε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου με το πρόσχημα της διεξαγωγής ασκήσεων ερεύνης-διασώσεως, ενώ στις NAVTEX τις οποίες εξέδωσε η Ελλάς για την διεξαγωγή πολυεθνικής ασκήσεως στην θαλασσία περιοχή νοτίως-νοτιοανατολικώς της Κρήτης, απήντησε με anti-NAVTEX δια της οποία υποστηρίζει ότι έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της περιοχής. Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο η Ελλάς θεωρεί παράνομο, αλλά πάντως η Τουρκία επιμένει να το εφαρμόζει και να ασκεί τα δικαιώματα, τα οποία θεωρεί ότι απορρέουν από αυτό. Ήδη άλλωστε η Ελλάς έχει υποχωρήσει προ των τουρκικών αξιώσεων, όταν απέσυρε εσπευσμένως το ερευνητικό πλοίο που προετοίμαζε την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής συνδέσεως της Κρήτης με την Κύπρο. Και όσο η Ελλάς υποχωρεί η Τουρκία αποθρασύνεται.

Η άσκησις «Ευνομία» διεξάγεται κάθε χρόνο, για εφέτος δε έχει προγραμματισθεί συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου. Πρόκειται να αρχίσει στις 14 Σεπτεμβρίου και προς τούτο εξεδόθησαν από τον σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης δύο NAVTEX, οι υπ’ αριθμόν 775/24 και 776/24. Επίσης έχουν δεσμευθεί για διεξαγωγή πυρών δύο περιοχές νοτιοανατολικώς της Κάσου και της Καρπάθου.

Όμως από τον σταθμό της Ατταλείας έχουν εκδοθεί οι anti-NAVTEX 762/24 και 763/24, δια των οποίων η Τουρκία για μιαν ακόμη φορά αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Συμφώνως προς πληροφορίες κατά τον σχεδιασμό της ασκήσεως «Ευνομία» υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός του ΓΕΕΘΑ με τα αντίστοιχα Γενικά Επιτελεία της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και με το ΓΕΕΦ στην Κύπρο και μέχρι στιγμής οι τουρκικές anti-NAVTEX  θεωρούνται παράνομες και δεν υπάρχει πρόθεσις συμμορφώσεως με αυτές. Εκτός βεβαίως εάν πολιτική παρέμβασις αλλάξει τα δεδομένα. Άλλωστε πολιτική απόφασις ήταν να υποχωρήσουμε και όταν οι Τούρκοι ανέπτυξαν δυνάμεις σε απόσταση έξι μιλίων από την Κάσο παρεμποδίζοντας το ερευνητικό σκάφος να ολοκληρώσει την αποστολή του σε περιοχή οριοθετημένη με βάση την διμερή συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου.

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ η τουρκική προκλητικότης εκδηλώνεται συνεχώς, κάποιοι κύκλοι των Αθηνών δείχνουν να εθελοτυφλούν και θέλουν να μας πείσουν ότι δεν συμβαίνει τίποτε «το δραματικό» υποστηρίζοντας ότι η έρευνα και διάσωσις, όπως και η προστασία του περιβάλλοντος είναι «ειρηνικές» δραστηριότητες που δεν ταράσσουν τα «ήρεμα νερά». Κάποιοι άλλοι «το τερματίζουν»  ισχυριζόμενοι ότι οι αντιπαλότητες που εκδηλώνονται δεικνύουν ότι είναι απαραίτητο να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας! Και τούτο ενώ είναι προφανές πως ό,τι και να κάνουμε εμείς, όσο η Τουρκία επιμένει στην «Γαλάζια Πατρίδα», στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών προοπτικές εντίμου διευθετήσεως της καταστάσεως δεν υπάρχουν.

Άλλωστε οι λεγόμενες «ειρηνικές» δραστηριότητες, όπως η προστασία του περιβάλλοντος συνιστούν, συμφώνως προς το Δίκαιο της Θαλάσσης, κυριαρχικό δικαίωμα ασκούμενο από την χώρα που ελέγχει την ΑΟΖ της κάθε θαλασσίας περιοχής. Για αυτό άλλωστε και η Τουρκία, στο πλαίσιο της αμφισβητήσεως των ελληνικών δικαιωμάτων σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αντέδρασε στην πρόθεση της ελληνικής Κυβερνήσεως για δημιουργία θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο.

Και η κατάστασις κλιμακώνεται βήμα-βήμα. Μετά την αμφισβήτηση των περιβαλλοντικών πάρκων, προς της οποίας η Ελλάς υπεχώρησε, είχαμε τα γεγονότα της Κάσου, όπου και πάλι η Ελλάς υπεχώρησε. Τώρα έρχεται νέα αμφισβήτησις του δικαιώματος της Ελλάδος να διεξάγει ασκήσεις όπως η «Ευνομία» (που και αυτή έχει φάσεις που περιλαμβάνουν έρευνα και διάσωση «ειρηνικές» δηλαδή δραστηριότητες) εντός των ορίων της ΑΟΖ που έχουν καθορισθεί κατόπιν συμφωνίας με την Αίγυπτο. Κάθε δηλαδή υποχώρησις της Ελλάδος ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας για περισσότερες διεκδικήσεις.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι με την τελευταία της ενέργεια η Άγκυρα «γκριζάρει» και την θάλασσα της Καρπάθου, της νήσου στην οποία έχει γεννηθεί  ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραρετρίτης. Εξακολουθεί ακόμη να πιστεύει ότι οι χειρισμοί του κατά την προηγηθείσα κρίση της Κάσου ήσαν επιτυχείς, όπως κατ’ επανάληψιν έχει ισχυρισθεί; Και πώς εξηγεί ότι οι Τούρκοι φθάνουν τώρα και στην γενέτειρά του;