H κατασκευή ενός giga-εργοστασίου της Tesla κοντά στο Βερολίνο είχε ως αποτέλεσμα την εκρίζωση περίπου μισού εκατομμυρίου δέντρων, σύμφωνα με στοιχεία δορυφορικής ανάλυσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με περιβαλλοντική εταιρεία πληροφοριών Kayrros, δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν την αποψίλωση 329 εκταρίων δασικής γης, την περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Μάιο 2023, έκταση που αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 δέντρα. 

Η κατασκευή του γερμανικού εργοστασίου παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, έχοντας προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών και αναζωπυρώνοντας τη δημόσια συζήτηση για τα πραγματικά οφέλη της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. 

Τον Μάρτιο, μια ομάδα ακτιβιστών έβαλε φωτιά σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σταμάτησε την παραγωγή του εργοστασίου για λίγες ημέρες. Εδώ και μήνες, ακτιβιστές για το κλίμα πραγματοποιούν διαδηλώσεις κατά της σχεδιαζόμενης επέκτασης του μέγα-εργοστασίου, καταλαμβάνοντας δεντρόσπιτα σε κοντινή κατασκήνωση και επιχειρώντας να εισβάλουν στην περιοχή.  

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Βραδεμβούργου ενέκρινε σχέδιο επέκτασης των εγκαταστάσεων για τον διπλασιασμό της παραγωγής σε ένα εκατομμύριο οχήματα ετησίως. 

Δεκάδες περιβαλλοντικά συμβάντα –μεταξύ αυτών διαρροές καυσίμων, βαφών και αλουμινίου– έχουν καταγραφεί στο σημείο, με την Tesla να απορρίπτει την πιθανότητα περιβαλλοντικής ζημιάς και να γνωστοποιεί πως, όπου κρίνεται απαραίτητο, εφαρμόζονται διορθωτικά μέτρα. 

Από την πλευρά του ο Ελον Μασκ, ο ιδιοκτήτης της Tesla, επέκρινε την τοπική αστυνομία για το ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους «αριστερούς διαδηλωτές». 

«Το εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία έχει οδηγήσει στην εκρίζωση αρκετών δέντρων. Βέβαια, αυτό πρέπει να τεθεί σε μια προοπτική σε σχέση με το όφελος από την αντικατάσταση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά οχήματα» τονίζει ο Αντουάν Χαλφ, επικεφαλής αναλυτής της Kayrros. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κομμένα δέντρα αντιστοιχούν σε περίπου 13.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, τις ετήσιες εκπομπές δηλαδή 2.800 αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης στις ΗΠΑ. «Οπότε, αυτό είναι ένα τμήμα του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγει και πωλεί η Tesla κάθε τρίμηνο», είπε. «Πάντα υπάρχει αντιστάθμισμα, οπότε πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι όροι του». 

Σημειώνεται πως η εταιρεία Kayrros καταγράφει την αποψίλωση των δασών χρησιμοποιώντας εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-2, οι οποίες έχουν ανάλυση 10 μέτρων και είναι διαθέσιμες στο κοινό. Τα δεδομένα αυτά ελέγχονται ως προς την ποιότητα από ειδικούς σε θέματα τηλεπισκόπησης.