Η Αργεντινή θα υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και εμπορικών συναλλαγών στην εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για τα μέταλλα που δεν περιλαμβάνουν την Κίνα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ θα υπογράψει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αργεντινή αυτή την εβδομάδα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χοσέ Φερνάντεζ. Η Αργεντινή διαθέτει τεράστιους πόρους χαλκού και λιθίου, αλλά έχει αξιοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος τους.

Η συμφωνία με την Αργεντινή θα διευκολύνει τη χώρα να συνεργαστεί με τις χώρες της Σύμπραξης Ασφάλειας Ορυκτών Πρώτων Υλών, μιας ομάδας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιλαμβάνει 14 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στρατηγική αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα για ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακούς συλλέκτες, συνδέοντας ξένους επενδυτές με έργα εξόρυξης και τηρώντας αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Είναι ένας τρόπος για την Αργεντινή να απευθυνθεί κυριολεκτικά σε 14 χώρες και την ΕΕ με μια κίνηση», δήλωσε ο Φερνάντεζ σε συνέντευξή του πριν από την ανακοίνωση. «Οι χώρες παραγωγής θέλουν τα είδη των επενδύσεων που προτείνουμε, επενδύσεις που θα ωφελήσουν τις κοινότητες, που θα φέρουν ανάπτυξη, που θα τηρούν τους εθνικούς νόμους».

Ο Φερνάντεζ θα μεταβεί επίσης στο Εκουαδόρ και το Περού για συναντήσεις σχετικά με το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη βιώσιμη γεωργία, και μια ξεχωριστή περιφερειακή πρωτοβουλία γνωστή ως Σύμπραξη της Αμερικής για την Οικονομική Ευημερία.

Ξεκίνησε το 2022, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προώθηση των ορυκτών πόρων έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου αλλά σε λίγες απτές επενδύσεις. Και ενώ ο Μιλέι είναι ανένδοτος στο να ευθυγραμμιστεί με την Ουάσινγκτον, θα είναι δύσκολο να απομακρυνθεί η Αργεντινή από την τροχιά του Πεκίνου, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της μετά τη Βραζιλία.

Πριν από την ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθάρρυνε τις εγγραφές στο φόρουμ για τη Σύμπραξη για την Ασφάλεια των Ορυκτών Πόρων στο Μπουένος Άιρες στις 23 Αυγούστου για να «μάθει περισσότερα για τις ευκαιρίες εξόρυξης λιθίου και χαλκού στην Αργεντινή». Περιγράφοντας τη χώρα ως παγκόσμιο ηγέτη για την ανάπτυξη νέων πόρων, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά έργα λιθίου και χαλκού διαθέσιμα για επενδύσεις σε διάφορες επαρχίες».

Η συμφωνία για τα ορυκτά δεν αντιμετωπίζει την αδυναμία της Αργεντινής να τύχει κινήτρων για την παραγωγή λιθίου στο πλαίσιο του νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022, ενός νόμου που αποσκοπεί εν μέρει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Αργεντινή είναι επί του παρόντος αποκλεισμένη από αυτά τα οφέλη επειδή δεν έχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, και οι Αργεντινοί αξιωματούχοι έχουν επιδιώξει πρόσβαση.