Το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 10% τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας τους λογαριασμούς για εκατομμύρια σπίτια, καθώς αρχίζει η χειμερινή περίοδος θέρμανσης. Το επίπεδο θα αυξηθεί σε 1.717 λίρες Αγγλίας (2.251 δολάρια) από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή

 και οφείλεται στις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις αγορές χονδρικής. Τα ανώτατα όρια τιμών αναθεωρούνται κάθε τρεις μήνες από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς είναι πιθανό να αντιμετωπίσει επικρίσεις, καθώς η αύξηση του λογαριασμού συμπίπτει με νέους κανόνες που περιορίζουν τον αριθμό των συνταξιούχων που δικαιούνται επιδοτήσεις θέρμανσης το χειμώνα. Το ανώτατο όριο, το οποίο αντιπροσωπεύει έναν ετήσιο λογαριασμό για ένα τυπικό νοικοκυριό, αναμένεται να αυξηθεί και πάλι κατά περίπου 3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Cornwall Insight Ltd.

Αυτό θα σήμαινε δύο διαδοχικές αυξήσεις - καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τη νέα κυβέρνηση να εκπληρώσει την προεκλογική υπόσχεση για μείωση των λογαριασμών. Η εκτόξευση των ενεργειακών τιμολογίων αποτέλεσε μοχλό του πληθωρισμού και της κρίσης του κόστους ζωής στη Βρετανία, βασικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους στις γενικές εκλογές του Ιουλίου.

«Η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών είναι άμεσο αποτέλεσμα της αποτυχημένης ενεργειακής πολιτικής που κληρονομήσαμε, η οποία άφησε τη χώρα μας στο έλεος των διεθνών αγορών φυσικού αερίου», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενός Εντ Μίλιμπαντ.

Ο πρωθυπουργός Keir Starmer παρουσίασε τη νέα κρατική εταιρεία ενέργειας, Great British Energy, ως λύση για τη μείωση των λογαριασμών με επενδύσεις στην προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όμως, η κατασκευή νέων υποδομών δεν είναι μια γρήγορη λύση και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει αισθητό το όφελος.