Οι εγγυήσεις προέλευσης (GO) αποτελούν βασική συνιστώσα της ενεργειακής μετάβασης, καθώς παρέχουν διαφανή παρακολούθηση της προέλευσης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εντός της ΕΕ και συμβάλλουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του περιβαλλοντικού σας αποτυπώματος σύμφωνα με διεθνή εταιρικά πρότυπα όπως το RE100, το SBTi και το CDP.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η προσφορά και η ζήτηση για GO έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω των πολιτικών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των περισσότερων εταιρειών που αποανθρακοποιούν τις δραστηριότητές τους μέσω της αγοράς GO.

Με τις εταιρείες Grexel, EEX και EPEX SPOT, ο όμιλος EEX λειτουργεί ολόκληρη την αλυσίδα αξίας για τις αγορές GO (εγγυήσεις προέλευσης), συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών μητρώου, των δημοπρασιών και της εκκαθάρισης και του διακανονισμού, διασφαλίζοντας έτσι την τυποποίηση, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εγγυήσεων προέλευσης EEX
Η EEX, σε συνεργασία με την IncubEx, εισάγει προθεσμιακά συμβόλαια εγγυήσεων προέλευσης (GOs) που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, εκκαθαρίζονται και παραδίδονται φυσικά στην Ευρώπη, παρέχοντας στους συμμετέχοντες έναν καινοτόμο τρόπο αντιστάθμισης ή άμεσης συμμετοχής στα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τα συμβόλαια προσφέρουν στους συμμετέχοντες τυποποίηση, διαφάνεια τιμών με κεφαλαιακή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μέσω της εκκαθάρισης στο European Commodity Clearing (ECC).

Τα ακόλουθα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση από τις 2 Σεπτεμβρίου 2024:

EEX European Hydro Power GO

EEX European Wind Power GO

EEX European Solar Power GO

EEX European Renewable Power GO (οποιαδήποτε τεχνολογία GOs: υδροηλεκτρική/ αιολική/ ηλιακή/ βιομάζα)