Πουγιάν: Η Μεταφορά Φυσικού Αερίου μέσω Ουκρανίας Συνεχίζει να Επηρεάζει τις Ευρωπαϊκές Τιμές

Πουγιάν: Η Μεταφορά Φυσικού Αερίου μέσω Ουκρανίας Συνεχίζει να Επηρεάζει τις Ευρωπαϊκές Τιμές
energia.gr
Δευ, 26 Αυγούστου 2024 - 17:40

Το μέλλον της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας παραμένει βασική αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, ακόμη και όταν η ήπειρος εισέρχεται στο χειμώνα με γεμάτες αποθήκες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotelEnergies, Πατρίκ Πουγιάν, τη Δευτέρα.

Η συμφωνία διαμετακόμισης για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, η οποία πέρυσι εξακολουθούσε να ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της ΕΕ που ανέρχεται σε 295 bcm, πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία. Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία ότι οι ροές θα μπορούσαν να σταματήσουν πρόωρα εν μέσω μαχών στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, όπου βρίσκεται το σημείο διέλευσης του φυσικού αερίου στην Ουκρανία, το Sudzha.

«Ένας από τους κύριους παράγοντες αφορά αυτή τη διαμετακόμιση για την Ουκρανία, διότι ακόμη και αν οι αποθήκες είναι γεμάτες, δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε πλήρως καλυμμένοι αν αυτό διακοπεί», δήλωσε ο Πατρίκ Πουγιάν σε συνέντευξή του στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στη Νορβηγία.

Τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου ήταν τελευταία κατά 91,2% γεμάτα, έχοντας επιτύχει τον στόχο της 1ης Νοεμβρίου δύο μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι εκτεθειμένη στη μεταβλητότητα, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη νέα προσφορά που θα προστεθεί, πρόσθεσε ο Pouyanne, υπογραμμίζοντας τις καθυστερήσεις σε νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως το Golden Pass στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Επομένως, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια φάση όπου δεν έχουμε μεγάλο περιθώριο στην προσφορά ενέργειας», πρόσθεσε.