Λιώνει με γρήγορους ρυθμούς ο μεγαλύτερος παγετώνας της Γαλλίας. Έχει χάσει 40 μέτρα σε 4-5 χρόνια. Καθώς ο μεγαλύτερος παγετώνας της Γαλλίας, ο «Mer de Glace» στο Σαμονί, λιώνει γρήγορα, οι τουρίστες εκμεταλλεύονται την τελευταία τους ευκαιρία να τον δουν πριν εξαφανιστεί εντελώς.

Με τα χρόνια, η πρόσβαση στον παγετώνα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αλλά ένα καινούργιο τελεφερίκ προσφέρει πλέον ευκολότερη πρόσβαση στους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον παγετωνολόγο Luc Moreau, η κατασκευή του τελεφερίκ θα επιτρέψει στους ανθρώπους να παρατηρήσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη από κοντά, ενώ θα προωθήσει και τον τοπικό τουρισμό: «Πριν από τρία τέσσερα χρόνια, ο παγετώνας άγγιζε το βράχο. Έχασε πλάτος και φυσικά πάχος. Εδώ, έχει χάσει 40 μέτρα σε τέσσερα ή πέντε χρόνια».

Οι ειδικοί μπορούν μόνο να κρούν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ταχέως λιώσιμο παγετώνα, μια ορατή ένδειξη για την κλιματική αλλαγή. Είναι πλέον πιο αφοσιωμένοι από ποτέ στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος.